Toestellen
26 mei 2013 - Redactie MobileCowboys

LG Optimus G review

De LG Optimus G is inmiddels al een tijdje op de markt maar we wilde onze ervaringen met dit 4G toestel jullie toch niet onthouden. Nederland liep achter met de verkrijgbaarheid van de Optimus G, dit toestel was is in een aantal landen al meer dan een half jaar verkrijgbaar voordat hij naar Nederland kwam.

Design

De LG Optimus G is het eerste toestel wat ik langer tijd heb kunnen gebruiken en hoewel ik de HTC One een mooier toestel vind qua design (smaken verschillen natuurlijk) moet ik zeggen dat de Optimus G is een strak toestel, de achterkant heeft veel weg van de Nexus 4, is ook van een heel dun laagje glas met daaronder een een soort van ruitjes motief.
Optimus%20G%20achterkant
Naast het LG logo is er de 13.0 M aanduiding en het certificeringnummer als tekst te zien. Verder zit er een gleufje waar de speaker achter verborgen zit en de 13 Megapixel cameramodule. De cameramodule steekt een paar millimeter boven het toestel uit. Wat ik merkte tijdens normaal gebruik van het toestel is dat mijn rechter wijsvinger vaak de lens bedekt. Op zich niet veel aan de hand zou je zeggen, maar als je een beetje een vette vinger heb dan maak je dus ook de lens vettig waardoor je foto's dus wazig zijn.
Geen wereldleed natuurlijk, even schoonvegen en klaar, maar onhandig is het wel. LG is natuurlijk voor zo'n dun mogelijk toestel gegaan en dan moet het maar voor lief nemen dat de camera module iets uitsteek.
Optimus%20G%20Review
De voorkant heeft de Optimus G dus het 4.7 inch scherm met Gorilla Glass2 wat voorzien is van een True HD IPS Plus Display voorzien van Zerogap Touch. De Zerogap Touch is niet iets waar je dagelijks gemak van ondervind maar het zorgt ervoor dat de ruimte tussen het Gorilla Glass2 en het LCD paneel weg is zodat het toestel 27% dunner is dan toestellen zonder deze hybride techniek.

Het glas bestrijkt de hele voorkant van het toestel bovenin is een dunne uitsparing voor de speaker verder een indicatie LED en een front-facing camera voor videochatten. Onderin zitten drie soft touch knoppen voor terug, home en instellingen.
Aan de zijkant van het toestel zit aan de ene kant de aan/uit knop en aan de andere kant de volumeknop die gelijk als hardware knop voor de camera dient. Aan dezelfde kant onder de volumeknop zit het simcardslot. De bovenkant, heeft een 3.5 mm mini jack voor een koptelefoon, en tot slot aan de onderkant daar zit de USB aansluiting twee schroefjes om het toestel te openen.
Het design is mooi strak, ondanks de ronde hoeken, de randen zijn netjes afgerond en het toestel ligt lekker in de hand. Nadeel aan van al het glas is wel dat het toestel behoorlijk glad is en het toestel is bij mij al een paar keer uit m'n handen gegleden.

Software

Het toestel draait op Android JellyBean 4.1.2 met daar overheen LG's eigen UI (2.0) persoonlijk spreekt mij Sense van HTC veel meer aan, maar LG's schilletje spreekt mij meer aan dan Touch Wiz van Samsung.
De snel-instelling die dmv een veeg van boven naar beneden over het toegankelijk maakt kan naar eigen smaak worden in gedeeld. Dat wil zeggen, LG heeft een aantal instelling beschikbaar gesteld die je aan of uit kan zetten om in het snel-instellingen menu zichtbaar te zijn, de volgorde van de instellingen kan je zelf bepalen.
LG%20Optimus%20G%20QSlide%20Apps
Iets wat LG als vernieuwend bestempeld is Q-Slide, met deze mogelijkheid zijn een aantal apps zoals, agenda, video player, internet, memo's en calculator. Het zijn een soort widgets die je in verschillende niveau's van zichtbaarheid over andere apps heen kan zetten. Ik heb Q-slide als zeer onrustig en rommelig ervaren en naar een paar dagen de functie niet meer gebruikt.
Via de soft-touch knop rechtsonder op het scherm kom je heel snel bij een alle essentiële instellingen van het toestel. Home-screen-, Lockscreen-, applicatie- en systeeminstellingen zijn zo te bereiken ook kan zo het thema van het toestel aangepast worden. Er zit een scala aan software op die het toestel meer dan compleet maakt. Apps die nog het benoemen waard zijn, zijn bijvoorbeeld LG Quick Memo, waar je na het maken van een screenshot gelijk aantekeningen op de afbeelding kan aanbrengen.
LG%20RemoteCall%20Service%20Optimus%20G
Ik heb er geen gebruik van gemaakt, maar de Optimus G heeft RemoteCall Service, met deze app kan er bij problemen met het toestel een LG Customer Service medewerker op afstand een diagnose stellen. Onder het kopje "Het werkt vast goed in de Engelse taal." valt Quick Translator, met de app zou je woorden, zinnen of paragrafen moeten kunnen vertalen maar in de praktijk werkt dit helaas niet zo goed.

Hardware

Met een 1.5 GHz Quad core processor is de LG Optimus G gewoon een snel toestel, ik ben niet echt van de benchmarks omdat ik denk dat je de snelheid van een toestel moet ervaren ipv van alleen maar naar cijfertjes te kijken. Maar de benchmarks kunnen wel een indicatie gevel over de performance van een toestel. Hieronder daarom de bekende benchmarks, om te beginnen een vergelijk tussen de Nexs 4 en de Optimus G.
Nexus%204%20vs%20Optimus%20G
De AnTutu systeembenchmark om de rekenkracht van de CPU's te bepalen.
AnTutu%20systeembenchmark
Mijn bevindingen met de LG Optimus G wat betreft snelheid zijn prima, de apps starten snel op, laden snel (zelfs zonder 4G) :) en videobeelden en spelletje spelen vloeiend af. Ik heb geen negatieve ervaringen ondervonden in de periode dat ik het toestel gebruikt heb.
Het 4.7 inch True HD IPS Plus scherm is kraak helder en ook in met zonlicht erop nog redelijk zichtbaar. Nokia heeft het met de Lumia 920 toch iets beter voor elkaar op dit punt. Overigens is het toestel niet te bedienen met handschoenen aan. Over de camera ben ik redelijk tevreden, zeker niet uitmuntend maar ook zeker niet slecht. Er zitten tal van functie op waarmee je foto's kan maken, zo kan je dmv Voice Shutter foto's maken met stem commando's.
Time%20catch
Time Catch is een tegenvaller het toestel maakt snel achter elkaar foto's waar je uit kan kiezen, dat werkt prima maar je krijgt geen indicaties waar het toestel mee bezig is. Ook bij het verwerken van de foto's bevriest het beeld en moet je wachten (niet lang) totdat het toestel klaar is. Daarna kan je de gewenste foto kiezen en deze opslaan. In onderstaande video zie meer van de techniek achter de camera en sensor.

Bij het (full HD) filmen kunnen ook nog Live-effecten zoals vervormingen en een ander achtergond worden toegevoegd. Misschien in de Aziatisch landen heel populair, bij mij kwam het er goedkoop over. Ter vergelijk een foto gemaakt met de Sony Xperia Z (bovenste foto) en LG Optimus G (onderste foto).
Sony%20Xperia%20Z1
Optimus%20G%20fotovergelijk

Foto's

Camera die uitsteekt kan zorgen voor wazige foto's.
Camera%20Optimus%20G
Afmeting Lengte -132 mm, Breedte - 69 mm, Dikte - 9.8 mm ,Gewicht - 145 gram
Optimus%20G%20dikte
Glazen achterkant
Optimus%20G%20achterkant1
Speaker aan de achterzijde
Speaker%20achterkant%20Optimus%20G
Omgeving met weinig licht zonder flits
Donkere%20omgeving
Panorama
Panorama1
Avondopname
Avondopname

Conclusie

LG%20Optimus%20G
De LG Optimus G is een razen snel toestel, hoewel het toestel 4G geschik is heb ik dit niet kunnen testen, maar dit zal ongetwijfeld de snelheidsbeleving van het toestel alleen maar ten goede komen. Het design is mooi strak en de camera maakt redelijke foto's (niet super goed of heel erg slecht maar gemiddeld) minpuntje van de camera is de lens dit uitsteekt en daardoor snel vies kan worden.
De accu is prima, afhankelijk van wat ik gebruikte en hoelang, kwam ik uit op een dag tot anderhalve dag voordat ik weer moest opladen. De spaarstand en de ECO modus stonden aan.
Naast de camera die uitsteekt heb eigenlijk alleen als negatief ervaren dat het toestel er glad is maar verder is het toestel met een adviesverkoopprijs van 549 euro mij prima bevallen.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl