Toestellen
02 november 2011 - Ron Smeets

LG Optimus 7 wordt de Optimus 7.5, maar wel 100 Euro duurder

Met de komst van Windows Phone 7.5 Mango zijn er de afgelopen weken al een aantal nieuwe toestellen gepresenteerd door enkele fabrikanten. De meest prominente (lees: high-end modellen) zijn natuurlijk de Nokia Lumia 800 en de HTC Titan, maar er zijn ook ietwat goedkopere alternatieven zoals de Samsung Omnia W, de HTC Radar en, over enkele weken, de Nokia Lumia 710.

LG, dat was al bekend, heeft ervoor gekozen om hun Optimus 7 uit 2010 voorlopig te blijven handhaven als het enige, mid-range, Windows Phone toestel. Het toestel krijgt wel een nieuwe naam, de LG Optimus 7.5 en, helaas, ook een duurder prijskaartje.

Vooral dat laatste zie ik als een gemiste kans voor LG, de fabrikant die in 2008 en 2009 de (moderne) smartphone trein miste maar in 2010 en begin dit jaar het juiste spoor weer gevonden leek te hebben met de introductie van de Optimus 7, Optimus Black, maar vooral de Optimus 2X Speed en Optimus 3D. Dat zijn, op de Optimus 7 na dus, allemaal Android toestellen.

Toen ik tijdens de IFA al hoorde dat LG van plan was de Optimus 7 met Windows Phone 7.5 uit te rusten en voorlopig dus te handhaven als het enige Windows Phone toestel dacht ik nog dat dit een prima beslissing was. De Optimus 7 lag immers al voor 220 (en op sommige plekken zelfs al onder de 200 Euro) in de winkels. De specs waren nog altijd meer dan voldoende om een prima gebruikerservaring te garanderen en als LG de Optimus 7.5 voor (nagenoeg) dezelfde prijs in de winkels zou hebben gelegd, dan was dit een prima mid-range alternatief geworden voor de andere Windows Phone toestellen die allemaal nog tussen de 350 en 600 Euro kosten.

Helaas is dat dus niet gebeurd. LG heeft de Optimus 7.5 namelijk voorzien van een (advies)prijskaartje van 319 Euro (voor het losse toestel). Dat vind ik dus een misser van LG. Het toestel is namelijk exact hetzelfde als zijn 'voorganger' die dus al 100+ Euro minder kost. Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat de nieuwste Windows Phone 7.5 licentie, met Nederlandse taal- en diensten support, iets duurder mag zijn, maar om daarvoor nu 100+ Euro meer te moeten betalen vind ik niet echt marktconform. Iedereen die al een Optimus 7 heeft krijgt immers ook een gratis update naar Windows Phone 7.5. Ok dan heb je nog steeds geen Nederlandse menu's en dergelijke maar taal- en diensten in het Nederlands zijn dan ook gewoon beschikbaar.

Kortom, LG had met de Optimus 7.5 voor 220 Euro (of desnoods 249 Euro), een prima, concurrerend, Windows Phone toestel op de markt kunnen zetten. Het prijskaartje van 319 Euro maakt het verschil met de andere 'goedkopere' concurrenten, wat ook nog eens '2011' toestellen zijn, een stuk kleiner en, mijns inziens, veel minder interessant.

Tot slot; LG wist gisteren, tijdens de Phone House Kerstshow nog te melden dat de Koreaanse fabrikant zeer binnenkort met een aantal nieuwe toestellen op de proppen gaat komen. Ik ben benieuwd. Ik denk dat veel Optimus 2X, 3D en Black eigenaren vooral zitten te wachten op de Gingerbread update. Die, dat werd ook deze week bekend, komt er in de loop van november en december aan.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.