Toestellen
12 oktober 2010 - Ron Smeets

LG Optimus 7 deze maand nog in de winkels

Hij was al meerdere keren in het geruchtencircuit gespot en zelf had ik enkele maanden geleden ook al even met een prototype van LG's eerste Windows Phone 7 toestel, de LG Optimus 7, kunnen spelen maar gisteren, vlak na de internationale lancering van Windows Phone 7, werd deze nieuwe LG 'pas' officieel onthuld.

Samen met de HTC 7 Trophy en de Samsung Omnia 7 wordt de LG Optimus 7 een van de eerste Windows Phone 7 toestellen op de Nederlandse markt.

Eerste indruk

Na afloop van de presentatie heb ik ook even met de LG Optimus 7 kunnen spelen. Wat mij opviel is dat de drie de toestellen die gisteren gepresenteerd zijn qua prestaties en specs nauwelijks verschillen. OK, elke fabrikant heeft, met instemming van Microsoft een drietal eigen features op hun Windows Phone 7 toestel mogen installeren, maar verder zijn de toestellen zowel soft- als hardwarematig nagenoeg identiek. Datzelfde geldt voor de prestaties en de gebruikers ervaring. Omdat de fabrikanten ook geen (voorlopg althans) eigen UI (LG's 3D S-Class in dit geval) meer mogen installeren blijven eigenlijk alleen de enkele unieke software features, uiterlijke kenmerken (design) en kwaliteit van de hardware over als echte beslissingsfactoren. Ow, ja en niet te vergeten de persoonlijke (merk)voorkeur van de koper.

De LG Optimus 7 heeft ietwat rondere vormen dan de HTC 7 Trophy en de Samsung Omnia 7. Als je dat dus belangrijk vindt, dan hoef je niet verder te kijken ;-)) Doordat LG er voor gekozen heeft de Optimus 7 voor een groot deel (ook de accuklep) van metaal te maken voelt het toestel erg robuust en degelijk aan. Aan de voorzijde van het toestel zitten de drie toetsen die we bij elke Windows Phone 7 smartphone zullen gaan terugzien. Links de 'back' toets, rechts die voor de 'zoekfunctie' en in het midden een fysieke 'Windows' knop voor home/menu. LG heeft ervoor gekozen om die middelste toets iets op het toestel te leggen. Persoonlijk vind ik dat niet zo mooi en het kan zelfs lastig zijn wanneer het toestel in je (broek)zak zit. De (aluminium) knop heeft redelijk scherpe randjes die volgens mij de stof van je broek, jas of tas zouden kunnen beschadigen. OK, misschien geen echt groot probleem, maar mij viel dit wel op. Aan de achterzijde van de LG Optimus 7 vind je de camera met LED flitser. Aan de linker zijkant zitten de volume toetsen. Rechts vind je de aansluiting voor de lader (en microUSB kabel) en de camera bedieningstoets. De 3.5mm headset aansluitin en aan/uit toets zitten aan de bovenzijde van het toestel. LG-Optimus-7-Back

De LG Optimus 7 is, net als alle andere Windows Phone 7 toestellen, voorzien van de standaard Windows Phone 7 software en UI, aangevuld met drie eigen features van LG. De Koreaanse fabrikant heeft ervoor gekozen om SearchScan, een Augmented Reality Browser (a-la Layar), de Voice-to-Text spraakherkennings app en Play To aan de standaard UI van Windows Phone 7 toe te voegen. Met Play-To kun je bestanden delen met andere gebruikers (mits die over dezelfde app beschikken) of content (muziek, video, foto's) direct via WiFi streamen naar je TV of HiFi installatie. Als die geen WiFi verbinding hebben (wat bij veel gebruikers nog wel het geval zal zijn), dan heb je een stukje hardware van LG nodig om je Optimus 7 te verbinden met je TV of HiFi installatie.

Net als de Samsung Omnia 7 en de HTC 7 Trophy is de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van de Windows Phone 7 UI ook op de LG Optimus 7 een hele verademing vergeleken bij de vorige versies van Windows Mobile. Mocht je daar problemen mee hebben gehad, dan zul je die na een paar dagen doorgebracht te hebben met Windows Phone 7, snel vergeten zijn, zo vermoed ik.

De LG Optimus 7 zal vanaf eind Oktober in de winkels liggen. De losse toestel adviesprijs wordt 549 Euro.

Specs en foto's

De (belangrijkste) specs van de LG Optimus 7:
- Quad-band GSM
- Tri-band UMTS / HSDPA
- 3.8 inch WVGA (480 x 800) WVGA display
- 5 megapixel camera met LED flitser, panorama modus en HD (720p) video opname functie
- 16 GB opslag capaciteit
- 1 GHz processor
- 512MB RAM
- WiFi
- A-GPS / GPS
- 3.5mm audio aansluiting
- microUSB
- Bluetooth 2.1 met AD2R
- 1500 mAh accu
- 125 x 59.8 x 11.5mm (hxbxd)
- Bewegings-, nabeiheids- en licht sensor
- Digitaal compas
- Windows Phone 7 OS

Foto's: LG-Optimus-7-Front-b LG-Optimus-7-Side-a LG-Optimus-7-Side-b LG-Optimus-7-Top LG-Optimus-7-Back1 LG-Optimus-7-Camera-View LG-Optimus-7-WP7-Menu-LG

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.