Nieuws
03 november 2011 - Ron Smeets

LG op zoek naar 700 miljoen Euro om LG Mobile te redden

LG heeft vandaag bekend gemaakt dat het bedrijf middels een aandelenuitgifte op zoek gaat naar zo'n 700 miljoen Euro in een pogiing het zwaar verlieslijdende LG Mobile te redden.

De telecom tak van LG draait al zes kwartalen op rij (forse) verliezen. Het 'negatieve saldo' over die periode is inmiddels opgelopen naar zo'n 700 miljoen Euro. Daarmee is meteen duidelijk waaom de Koreaanse fabrikant precies voor dat bedrag aan nieuwe aandelen uitgeeft.

OK, geld ophalen om de verliezen 'weg te poetsen' is één ding, maar veel belangrijker is het natuurlijk om te zorgen dat potentiële smartphone klanten LG weer gaan zien als een serieus alternatief. Als daar geen verandering in komt dan zou het laatste jaar van LG Mobile wel eens ingeluid kunnen zijn. Daarmee wil ik niet persé beweren dat de deur dichtgaat, maar als er over een jaar (vier kwartalen dus) nog steeds verliezen geboekt worden, dan zullen er ongetwijfeld andere maatregelen genomen worden door het moederbedrijf.

LG heeft de afgelopen vijf jaar enkele succesnummers, zoals de Chocolate en de Shine afgewisseld met periodes waarin men de weg helemaal kwijt leek te zijn (ik zeg. Of, zoals ik het ook al vaker genoemd heb: LG heeft een periode doorgemaakt waarin men de (Android) smartphone trein niet alleen gemist heeft maar zelfs op een totaal ander perron leek te staan. begin dit jaar leek daar weer verandering in te komen toen de Optimus 2X en 3D onthuld werden. Helaas voor LG hebben die nog niet het verwachte succes opgeleverd. Daarbij komt dat de Koreanen ook besloten hebben om voorlopig geen (echt) nieuw Windows Phone toestel op de markt te brengen maar voor te borduren op de Optimus 7.

Analisten vinden de nieuwe aandelen emissie overigens een betere oplossing dan 'gewoon' geld lenen. Daar kleven, zeker in het huidige financiële klimaat, meer risico's aan. Mooi, maar nu de andere kant van het verhaal nog kloppend krijgen anders staat LG over zes kwartalen weer op de stoep bij investeerders en aandeelhouders. Het worden hoe dan ook spannende maanden voor LG en LG Mobile.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.