Toestellen
23 februari 2015 - Ron Smeets

LG onthult vier nieuwe mid-range smartphones De Magna, Spirit, Leon en Joy moeten iedereen wat wils bieden. Definitief GEEN G4 onthulling in Barcelona

Wanneer het Mobile World Congress aanstaande zondag los barst zal de meeste aandacht natuurlijk uit gaan naar de vlaggenschepen van de grote toestelfabrikanten. Daarom besloot Motorola enkele dagen geleden al dat ze deze week nog met een aankondiging zullen komen. Vandaag heeft ook LG eieren voor haar geld gekozen, niet voor het eerst overigens, en alvast vier nieuwe mid-range toestellen onthuld die in Barcelona ongetwijfeld onder zouden sneeuwen.

De afgelopen jaren waren toestellen uit de L-Series de mid-range portfolio van LG. Dat leidde echter tot rare namen als de LG LIII L40. Daarom koos de fabrikant er vorig jaar met de Fino en Bello al voor daar deels van af te stappen. Dit keer wordt helemaal niet meer gesproken over een L-Serie. De vier nieuwe mid-range smartphones van de Koreaanse fabrikant zijn nu de LG Joy, Leon, Spirit en Magna.

Alle vier deze toestellen zullen zowel in een 3G als 4G/LTE variant beschikbaar komen waarbij de 4G modellen voorzien zijn van een metalen achterzijde en de 3G versies een plastic behuizing hebben. Maar dat zijn nog niet alle verschillen. De 3G modellen van de Magna, Spirit, Leon en Joy hebben ook een iets andere processor. Dat heeft natuurlijk te maken met wel of geen 4G ondersteuning. Daarnaast hebben de 3G versies van de Magna, Spirit en Leon ook een 5 megapixel in plaats van 8MP camera aan de achterzijde. Bij de Joy is de camera voor beide uitvoeringen gelijk maar heeft de 3G variant minder RAM (512MB) en minder opslaggeheugen (4GB) dan zijn 4G broertje. Alle toestellen draaien standaard op Android 5.0 Lollipop, met één uitzondering. De allergoedkoopste van de vier, de LG Joy 3G, moet het nog met KitKat (Android 4.4) doen.

Verder zijn de grootste verschillen tussen de vier modellen terug te zien in de schermgrootte. De LG Joy is het kleinste model, en waarschijnlijk dus ook de goedkoopste, met 4 inch. De Leon heeft een 4.5 inch scherm, de Spirit 4.7 inch en de Magna is het 'topmodel' met een 5 inch display. De Magna, Spirit en Leon hebben allemaal de bekende LG bedieningsknoppen aan de achterzijde. Alleen bij de 'kleine' Joy zitten die 'gewoon' aan de ouderwetse zijkant. Voor de bediening van een toestel met een 4 inch scherm, en dus kleinere afmetingen, lijken mij de knoppen aan de achterzijde ook niet echt handig. De belangrijkste specs van alle toestellen staan hieronder op een rijtje.

Informatie over de prijs van deze nieuwe LG smartphones wordt nu nog even 'geheim' gehouden door de fabrikant. Bijzonder, want volgens het persbericht start de verkoop van de vier toestellen in sommige landen deze week al. Nederland en België zijn in maart en april aan de beurt. Ow, en voor wie nog mocht twijfelen. De LG woordvoerder die ik vanochtend sprak bevestigde dat de G4 zeker NIET in Barcelona gepresenteerd zal worden. Dat was al min of meer duidelijk, maar het is altijd goed om het direct van de bron zelf nog even bevestigd te krijgen.

LG Magna Specificaties:
Scherm 5.0-inch HD (294 ppi)
Chipset 1.2GHz (4G) or 1.3GHz Quad-Core (3G)
Camera 8MP (4G) of 5MP (3G)
Front camera 5MP
Geheugen 8GB ROM / 1GB RAM
Batterij 2,540mAh
Besturingssysteem Android 5.0 Lollipop
Netwerk LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Afmetingen 139.7 x 69.9 x 10.2mm

LG Spirit Specificaties:
Scherm 4.7-inch HD (312 ppi)
Chipset 1.2GHz (4G) or 1.3GHz Quad-Core (3G)
Camera 8MP (4G) of 5MP (3G)
Front camera 1MP
Geheugen 8GB ROM / 1GB RAM
Batterij 2,100mAh
Besturingssysteem Android 5.0 Lollipop
Netwerk LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Afmetingen 133.3 x 66.1 x 9.9mm

LG Leon Specificaties:
Scherm 4.5-inch FWVGA (220 ppi)
Chipset 1.2GHz (4G) or 1.3GHz Quad-Core (3G)
Camera 8MP (4G) of 5MP (3G)
Front camera VGA
Geheugen 8GB ROM / 1GB RAM
Batterij 1,900mAh
Besturingssysteem Android 5.0 Lollipop
Netwerk LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Afmetingen 129.9 x 64.9 x 10.9mm

LG Joy Specificaties:
Scherm 4.0-inch WVGA (233 ppi)
Chipset 1.2GHz Quad-Core (4G) / 1.2GHz Dual-Core (3G)
Camera 5MP
Front camera VGA
Geheugen 8GB (4G) of 4GB (3G) / 1GB RAM (4G) of 512MB (3G)
Batterij Android 5.0 Lollipop (4G) / Android 4.4 KitKat (3G)
Besturingssysteem 1,900mAh
Netwerk LTE Cat. 4 / HSPA+ 21Mbps
Afmetingen 122.7 x 64.0 x 11.9mm

Persbericht LG

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.