Toestellen
21 februari 2013 - Ron Smeets

LG onthuld nieuwe Optimus L Series, Europese Optimus G en F5

LG heeft enkele dagen voor de start van het MWC in Barcelona haar nieuwe toestellen alvast gepresenteerd. De Koreaanse fabrikant onthulde gisteren en vandaag drie nieuwe Optimus L toestellen; de L Series II met vernieuwde modellen van de Optimus L3, L5 en L7 (foto hiernaast). Daarnaast maakte de fabrikant ook bekend dat de bestaande Optimus G, een 4G smartphone, vanaf volgende maand ook in Nederland (en in andere Europese 4G markten) te koop zal zijn.

Iets verder in de toekomst, vanaf mei om precies te zijn, zal ook de nieuwe LG Optimus F5 in de winkels verschijnen. Dit wordt volgens LG de eerste echt betaalbare 4G smartphone met als doel om 4G voor iedereen bereikbaar te maken. Qua toestelprijs dan want het 'echte 4G bereik' is natuurlijk een uitdaging voor de providers ;-)

LG Optimus L Series II

De LG Optimus L Series II bestaat vooralsnog dus uit drie toestellen die de komende weken en maanden, te beginnen met de goedkope Optimus L3 (maart), in de winkels gaan verschijnen. Deze toestellen moeten de bestaande Optimus L3, L5 en L7 gaan vervangen. De specs van de nieuwe modellen zijn ietsje verbeterd evenals het design van de toestellen. Dat laatste geldt met name voor de Optimus L3. Het eerste model daarvan was wat lomp ontworpen. De nieuwe versie is nog altijd geen hoogvlieger, maar hij ziet er wel al iets beter uit.

Aan de specificaties van de Optimus L Series toestellen is ook duidelijk te zien dat het instap- en mid-range smartphones betreft. De Optimus L3 heeft een 3.2 inch scherm, single core processor en 1540 mAh accu. Dat is op zich een forse batterij voor een dergelijk klein toestel. De Optimus L5 heeft een 4 inch scherm met een 1700 mAh accu en de L7 is met zijn 4.3 inch scherm, dual core processor (1.2GHz) en 2640 mAh accu, 8 megapixel camera en 4GB geheugen duidelijk de meest uitgebreid uitgeruste van de drie. 

Zoals gezegd is de capaciteit van de accu's van de nieuwe Optimus L Series best fors te noemen. LG heeft daarvoor de zogenaamde SiO+ technologie ontwikkeld. Deze zorgt er voor dat ook in relatief kleinere (qua afmeting) accu's meer capaciteit 'gestopt' kan worden. Daarnaast gaan deze accu's ook langer mee. Normaal begint een accu na zo'n 500 keer opladen capaciteit te verliezen. Bij de SiO+ accu's gebeurt dat pas na zo'n 800 keer opladen. Bij 1 keer per dag opladen is dat dus na ruim twee jaar pas aan de orde, volgens LG.

Opvallend is wel het feit dat alle nieuwe Optimus L toestellen uitgerust worden met de nieuwste Android Jelly Bean versie. Volgens mij wel een slimme zet van LG. De Optimus L3 en L5 zijn vooral toestellen voor de prepaid smartphone markt en dan is de aanwezigheid van Jelly Bean best bijzonder te noemen. Helaas kon de fabrikant nog geen prijzen bekend maken van de nieuwe Optimus L Series modellen, maar die zullen ongetwijfeld in de buurt liggen van de prijzen van de bestaande L3, L5 en L7. 

Verder heeft LG ook enkele nieuwe software functies toegevoegd aan de Optimus L Series II toestellen. Die zijn echter niet allemaal beschikbaar op alle modellen. Smart LED is er eentje die wel op de L3. L5 en L7 aanwezig is. De led rondom de home knop geeft door middel van verschillende kleuren licht aan wat er op je toestel gebeurt. Tijdens het opladen knippert deze 'rood' (en groen als hij helemaal opgeladen is). Bij een binnengekomen facebook bericht of update wordt hij blauw en zo zijn er nog meer kleurtjes.

Een andere nieuwe feature is de zogenaamde Safety Care functie. Die kun je zo instellen dat er een bericht gestuurd wordt naar een ander mobiel nummer op het moment dat het toestel 24 uur niet gebruikt wordt en/of van zijn plek komt. Dit is natuurlijk voornamelijk bedoeld voor het 'monitoren' van ietwat oudere gebruikers. Je kunt oma of opa zo 'in de gaten houden' zonder dat je fysiek langs moet gaan.

LG Optimus F5 en Optimus G

De nieuwe Optimus F5 zal pas in juni in de Nederlandse winkels verschijnen. Hoewel LG ook hiervan nog geen prijskaartje kon onthullen wordt dit, naar eigen zeggen, dus een betaalbare 4G smartphone. Qua specs heeft de Optimus F5 onder andere een 4.3 inch IPS scherm, 5 megapixel camera, 1.2GHz dual core processor met 1GB RAM, 8GB intern opslag geheugen, microSD uitbreiding, een 5 megapixel autofocus camera en een 2150 mAh accu. Ook de Optimus F5 zal standaard voorzien worden van Android Jelly Bean.

Net als de Optimus L Series II is de F5 ook voorzien van de genoemde nieuwe software functies als Smart LED en Safety Care. Veel meer is op dit moment helaas nog niet bekend, maar het duurt dan ook nog een maand of vier voordat de Optimus F5 in de winkels verschijnt. 

Wie nu al een LG 4G smartphone wil kopen (voor zover 4G dus al beschikbaar is in Nederland), kan vanaf volgende maand (maart) de LG Optimus G in de winkels verwachten. Dit toestel is al een tijdje in diverse landen te koop maar komt nu dus ook naar Europa. De Optimus G is een high end smartphone met een 4.7 inch IPS display, 1.5GHz quad core processor met 2GB RAM, 13 megapixel camera, Android Jelly Bean en een bijzondere multi tasking functie; QSlide genaamd. Hiermee kun je maximaal drie programma's tegelijk draaien. Door middel van een 'transparantie slidebar' kun je programma's ietwat naar de achtergrond 'schuiven' en andere functies bedienen. Aanstaande maandag verschijnt een videopreview van de nieuwe LG toestellen hier online waarin ik onder andere de QSlide functie demonstreer.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.