Nieuws
02 oktober 2015 - Ron Smeets

LG Nexus 5 zweeft in een baan rond de aarde Eerste smartphone in de ruimte die ook echt gebruikt wordt

Enkele astronauten in het ISS zweven op dit moment rond de aarde met een LG Nexus 5, het eerste model uit 2013, op hun arm. Nee, 400 kilometer boven het aardoppervlak, is geen mobiele netwerkdekking dus effe naar huis bellen of app'en is er niet bij. Toch is het ook geen PR stunt van de Koreaanse fabrikant want de toestellen worden wel degelijk gebruikt, maar daar kom ik zo op terug.

Het had, zo vertelde Jeroen Peeters van LG deze week, heel wat voeten in aarde om de Nexus 5 goedgekeurd te krijgen voor een trip naar het ISS. Het toestel, en de onderdelen die er in zitten, zijn twee jaar lang door ESA, LG en het Belgische Space Applications aan tests onderworpen voordat de ruimteorganisaties toestemming gaven om de Nexus 5 aan boord van het ISS toe te laten. Dat is ook meteen de reden waarom dat toestel nu in de ruimte zweeft en niet de jongere G3 of G4.

Bij de tests lag de nadruk met name op de veiligheid van de accu. In het geval dat een accu, door een productiefout of oververhitting tijdens het opladen, barst of gaat lekken dan zou dat levensgevaarlijke gevolgen kunnen hebben voor de bemanning van het ISS. Je kunt niet zomaar even een raampje open zetten om giftige dampen te 'luchten'. Uiteindelijk werd de accu uit een bepaalde productie batch van de Nexus 5 goedgekeurd. LG moest vervolgens100 dezelfde accu's, met opeenvolgende serienummers uit dezelfde productie batch, aanleveren.

De reden dat enkele ISS astronauten nu een Nexus 5 gebruiken heeft te maken met het invoeren van onderzoek resultaten. Tussen de ruimte waar experimenten uitgevoerd worden en de plek waar de computers staan om resultaten in te voeren zitten enkele meters. Astronauten waren dus een groot deel van hun tijd kwijt met het zweven van de ene naar de andere ruimte. Met de Nexus 5 op hun arm kunnen ze de resultaten direct invoeren en dus kostbare tijd winnen.

De LG Nexus 5 is daarmee niet alleen de eerste smartphone ooit aan boord van het ISS; hij wordt ook nog eens voor serieuze doeleinden gebruikt wordt. Hoe cool is dat!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.