Nieuws
17 november 2012 - Ron Smeets

LG Nexus 4 camera heeft ook last van 'Purple Halo'

Toen de iPhone 5 net in de winkels lag werd door diverse gebruikers al snel geklaagd over de zogenaamde 'Purple Halo', een roze/paarse gloed, die op sommige foto's zichtbaar was. Volgens Apple was dit min of meer een normale 'afwijking' van sommige camera's.

Nu blijkt dat bij foto's die met de camera van de LG Nexus 4 genomen zijn hetzelfde fenomeen kan optreden. Daarmee is Apple's 'verdediging' wat geloofwaardiger geworden. Wat ook opvalt is dat bij veel foto's die deze roze/paarse gloed laten zien de oorzaak gezocht moet worden in de positie van felle lichtbronnen ten opzichte van de cameralens. Een soort van 'spectrum' effect wellicht.

Hieronder kun je een foto zien die genomen is met de LG Nexus 4. De 'Purple Halo' is goed zichtbaar, evenals de waarschijnlijke veroorzakers; drie felle lampen die onder een hoek op de lens van de camera schijnen. Kortom, het lijkt er op dat het fenomeen van 'Purple Halo' het gevolg van een combinatie tussen de relatief kleine cameralenzen van smartphones die op hele korte afstand van de sluiter zitten en de lichtinval. Erg? Dat moet iedereen zelf maar bepalen. Meestal, zo bleek ook eerder al, kun je het probleem vermijden door de foto vanuit een iets andere positie te nemen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.