Nieuws
29 november 2011 - Ron Smeets

LG Mobile's (nieuwe) stilte voor de storm?

Ik heb de afgelopen weken en maanden al diverse keren over LG's smartphone strategie geschreven. In de periode tussen 2009 en 2010 was de tweede Koreaanse fabrikant het spoor een beetje bijster. Begin dit jaar leek er, met de introductie van 's werelds eerste dual core smartphone en, kort daarna ook het eerste 3D toestel (foto), weer wat schot in de zaak te komen.

Om de een of andere reden is LG er echter niet in geslaagd om die 'wereldprimeurs' ook echt te gelde te maken.

Dat is wel duidelijk als je naar de cijfers van de afgelopen drie kwartalen kijkt en de daaraan gekoppelde berichten over bezuinigingen en reorganisaties. Wat die 'een of andere reden' is, is natuurlijk de hamvraag. Zelf denk ik dat het feit dat LG haar 'wereldprimeur' toestellen niet direct (kon) uitrusten met de meest recente versie van het Android OS (de Gingerbread update voor de Optimus toestellen wordt rond deze tijd pas uitgerold) een belangrijke oorzaak daarvoor is. Andere fabrikanten (Sony Ericsson in het bijzonder) hebben daar ook behoorlijk last van gehad.

Daarnaast heeft LG al maanden, hier in Europa, geen (echt) nieuwe toestellen meer gepresenteerd. Met de introductie van Windows Phone 7.5 besloot de fanrikant om haar 'oude' model, de Optimus 7 opnieuw uit te brengen (als Optimus 7.5) en op de laatste drie mobiele events waar ik LG heb zien staan werd vooral de nadruk gelegd op haar Cinema 3D TV technologie in combinatie met de LG Optimus 3D. Ja, beiden zijn best baanbrekende nieuwe technologiën (passief 3D en 3D op een mobiele telefoon) maar voor de smartphone kopers is 3D nog niet bepaald een belangrijke beslissingsfactor gebleken.

Is dit voor LG Mobile nu echt het begin van het einde, of is het wederom een 'stilte voor de storm'. Als ik de geluiden vanuit LG Mobile hier in Nederland mag geloven dan heeft de fabrikant voor 2012 een aantal interessante smartphones op haar planning staan. Medio december zou hierover meer bekend moeten worden, zo las ik in een email van LG Nederland. Ik hoop voor LG Mobile dat die producten weer baanbrekend en, belangrijker nog, softwarematig up to date zijn (met Android 4.0, Ice Cream Sandwich dus). Inmiddels heeft LG, gelukkig, ook al meer duidelijkheid gegeven over de upgrade van haar Optimus toestellen naar Android Ice Cream Sandwich. De planning daarvoor wordt ook in december bekend gemaakt.

We zullen moeten afwachten op de eerste nieuwe toestelpresentaties voordat daar iets meer over gezegd kan worden, maar ik krijg wel een vreemd deja-vu bij het horen van deze geluiden. Precies een jaar geleden riep LG Mobile namelijk ook al dat men 'begin 2011' met een aantal baanbrekende producten op de proppen zou komen. Dat lukte, zoals hierboven beschreven, dus wel maar leidde, helaas voor LG Mobile, nog niet tot (nieuwe) verkoopsuccessen. Het marktaandeel van LG Mobile, wereldwijd, is inmiddels ook (fors) gedaald.

De tweede Koreaanse fabrikant heeft in het verleden immers al diverse keren bewezen dat ze zeker in staat zijn vernieuwende toestellen te introduceren. OK, het succes van de LG Chocolate werd na enkele maanden een beetje overschaduwd door hard- en software issues, maar dat toestel verkocht wel als warme broodjes en zorgde, in 2006, voor de introductie van tiptoetsen (nog vóór de touchscreen hype natuurlijk) en stijlvol, compact, ontworpen toestellen. Iets dat in de twee jaar daarna ook door andere fabrikanten geadopteerd werd.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.