Nieuws
30 juni 2015 - Ron Smeets

LG G4 en Samsung Galaxy S6 (edge) verkopen minder goed dan verwacht De reden? Hogere prijskaartjes en de komst van steeds meer, goedkopere en goede, alternatieven

Het zijn zonder enige twijfel twee van de beste high-end smartphones die op dit moment in de winkels liggen; de LG G4 en de Samsung Galaxy S6 (edge). Toch vallen, als we de meest recente berichten van analisten mogen geloven, de verkoopcijfers van beide vlaggenschepen wat tegen. Dat zal, zo verwachten de kenners, zijn weerslag hebben op de kwartaalcijfers van zowel LG als Samsung. Die gaan, voor het tweede kwartaal, door die stagnerende of slechtere verkoopcijfers lager uitvallen dan verwacht. Diverse marktanalisten hebben de verwachte omzet- en winstcijfers van zowel LG als Samsung dan ook fors naar beneden bijgesteld.

De vraag is natuurlijk waarom de Galaxy S6 (edge) en LG 4G minder goed verkopen. Wat mij betreft is een deel van het antwoord daarop in ieder geval de flink hogere prijskaartjes. LG en Samsung zien natuurlijk ook wel dat Apple daarmee al jaren weg komt, maar vergeten volgens mij dat klanten van de Amerikaanse fabrikant standaard al bereid zijn meer te betalen voor producten met een appeltje op de achterkant.

De meeste Samsung kopers vonden jarenlang dat hun toestel veel meer kon (verwisselbare accu, uitbreidbaar geheugen, meer modellen etc.) en ook nog eens een stuk goedkoper was. Bij klanten van LG was die beslissingsfactor nog duidelijker aanwezig. De reden dat de tweede Koreaanse fabrikant weer op de weg terug is heeft naast de prima toestellen vooral ook te maken met de prettigere prijskaartjes. De LG's zijn zelfs nog goedkoper dan Samsung's.

Natuurlijk, Samsung zag jaar omzet en winst op smartphones na het Galaxy S5 fiasco (relatief gezien natuurlijk) flink teruglopen. Samen met het feit dat de bankrekening van Apple na de lancering van de iPhone 6 en 6 Plus voor het zoveelste jaar op rij groeide zijn de Koreanen het ook over een andere boeg gaan gooien. Qua design en specs zijn ze daar met de Galaxy S6 (edge) zeker in geslaagd. Helaas lijkt het er nu op dat het gepeperde prijskaartje en het verdwijnen van andere voordelen als het uitbreidbare geheugen en de verwisselbare accu, een groot deel van die verbeteringen weer teniet doen. Nee, Samsung mag zich nog lang geen Apple noemen.

Hetzelfde geldt, in iets mindere mate weliswaar, voor LG. Ook die Koreaanse fabrikant besloot haar nieuwe vlaggenschip een stuk duurder te maken dan zijn voorganger. Juist omdat het prijskaartje voor LG kopers nog belangrijker was, en is, dan voor Samsung (en zeker Apple) klanten heeft die beslissing dus direct zijn weerslag op de verkoopcijfers van de G4. Dat is althans hoe ik er tegenaan kijk.

Wat natuurlijk ook een steeds belangrijkere factor wordt is het groeiende aanbod goedkopere alternatieven die qua specs en prestaties niet meer zo heel veel achterlopen op vlaggenschepen als de G4 en de Galaxy S6 (edge). Neem bijvoorbeeld de Alcatel OneTouch Idol 3. Dat is werkelijk een geweldig toestel die nog geen kwart kost van de Galaxy S6 edge. Dat verschil, meer dan 600 euro dus, zie je er echt niet van af. De Lumia 640 is een ander voorbeeld, al moet je dan natuurlijk wel overstappen van Android naar Windows Phone ;) Maar zo ben ik de afgelopen 18 maanden nog wel meer alternatieven tegen gekomen. De Huawei P8 en Moto X zijn nog twee voorbeelden. Die zijn niet zo heel erg veel goedkoper, maar het scheelt altijd nog een paar honderd euro.

Uiteraard zal op de hoofdkantoren van LG en Samsung al stevig nagedacht worden over stappen om deze tegenslagen weg te werken. Voor Samsung is het volgende meetpunt natuurlijk de komst van de nieuwe Galaxy Note modellen; de Note 4 redde vorig jaar ook al de juwelen van de Koreaanse fabrikant. Dit jaar wordt gespeculeerd over de komst van een Galaxy S6 edge Plus als vervanger van de Note Edge en er doen ook geruchten de ronde dat Samsung de 'Note' als naam voor de succesvolle phablet serie helemaal gaat opheffen. Dat zou wat mij betreft, gezien de tegenvallende S6 (edge) resultaten, niet zo heel erg slim zijn.

LG heeft al laten doorschemeren dat de fabrikant nog voor het eind van dit jaar met een nieuw vlaggenschip smartphone (of phablet) op de proppen zal komen waarvan de specs (en waarschijnlijk ook de prijs) die van de huidige G-Series zal ontstijgen. Mmmh, wellicht kunnen ze overwegen om de prijs van de G4 op dat moment naar die van de G3 te laten dalen en het nieuwe toestel dan de prijs van de G4 mee te geven.

Het zal de komende periode moeten blijken hoe Samsung en LG gaan reageren op deze verwachte tegenslagen. Eerst maar eens afwachten of de voorspellingen van de (financieel) analisten uitkomen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.