Toestellen
28 april 2015 - Ron Smeets

LG G4; beter, mooier en vooral ook duurder Vanaf eind mei in Nederland te koop

LG heeft zojuist de LG G4 officieel gepresenteerd. Heel erg veel nieuws had de Koreaanse fabrikant over dit toestel niet meer te melden aangezien de meeste verbeteringen, zoals het Advanced QHD display en de 16 megapixel camera met het f/1.8 diafragma, de afgelopen weken al gepresenteerd zijn. Het nieuwe display is 25% helderder, heeft 50% meer contrast en 20% betere kleuren. De camera 'vangt' 80% meer licht.

Het enige échte nieuws dat LG nog moest onthullen waren de prijs en beschikbaarheid van het toestel. Helaas bleken de geruchten dat de G4 veel duurder wordt dan zijn voorgangers voor het overgrote deel te kloppen. Het toestel ligt vanaf eind mei in de winkels en op het prijskaartje van de standaard versie staat dan 649 euro. De luxere uitvoering, met een achterzijde die gemaakt is van handgemaakt leer, kost 699 euro. Met deze prijskaartjes is de LG G4 weliswaar niet zo duur als de geruchten deden vermoeden, maar vergeleken met de G3 is er wel 100 euro bij gekomen. Zoals ik eerder ook al schreef was het vriendelijkere prijskaartje de high end LG's juist een van de grote voordelen van die Koreaanse toestellen.

Een ander opvallende feature van de G4 is het feit dat LG ervoor gekozen heeft het toestel uit te rusten met een hexa core Snapdragon 808 processor. Geen octa core rekenchip dus. LG heeft nog niet bekend gemaakt op welke kloksnelheid de processor draait. De keuze voor deze bijzondere processor heeft volgens LG vooral ook te maken met het feit dat deze een heel stuk energiezuiniger is. Het zal de komende weken, wanneer ik mijn testexemplaar ontvangen heb, moeten blijken hoeveel beter de LG G4 met zijn 3000mAh accu beter presteert dan de concurrentie van bijvoorbeeld Samsung, Apple en Sony.

Zoals de eerdere gelekte afbeeldingen al deden vermoeden heeft de LG G4 een licht gebogen design. Dat geldt echter niet alleen voor de achterzijde. Ook het scherm heeft een lichte (holle) kromming. LG noemt dit 'Slim Arc' design. In hoeverre je daar in de praktijk iets van merkt is de vraag. Bij de G Flex, die veel meer gebogen was, viel dat in het dagelijks gebruik ook heel erg mee.

Goed nieuws is het feit dat de achterzijde van de LG G4 wederom verwisselbaar is. Dat betekent niet alleen dat je eventueel een reserve accu kunt meenemen, maar ook dat het toestel, in tegenstelling tot de iPhone en nieuwe Galaxy S6 modellen, voorzien kan worden van een microSD geheugenkaart. Je hoeft dus niet nog meer te betalen voor meer opslagruimte. Sterker nog, iedereen die de komende weken, tijdens de pre-prder fase, een G4 bestelt krijgt er een 64GB microSD kaart bij.

Het toestel wordt standaard ook al voorzien van Android Lollipop 5.1 en de nieuwste User Interface; UX 4.0, die enkele weken geleden ook al gepresenteerd werd. Enkele features daarvan zijn:
- Quick Shot: eenvoudiger foto’s maken door twee keer te tikken op de Back Button waardoor de camera app direct opent.
- Gallery: gemakkelijk door duizenden foto’s scrollen in een tijdlijn overzicht of automatisch albums organiseren op basis van tijd en plaats.
- Event Pocket: verschillende kalenders samenvoegen in één kalender door afspraken en activiteiten simpelweg te verplaatsen vanu­­it andere agenda’s of social media.
- Smart Notice: analyseert de gewoontes van de gebruiker en stuurt gepersonaliseerde notificaties zoals weerberichten en reistijden.

De LG G4 kan ook draadloos opgeladen worden, maar daarvoor heb je wel een speciale cover nodig. Op zich jammer want steeds meer fabrikanten bouwen tegenwoordig de draadloze oplaadfunctie standaard in.

De specs van de LG G4:

- Display: 5.5-inch Quad HD IPS Display (2560 x 1440, 538ppi)
- Camera: 16MP met f/1.8 diafragma / OIS 2.0 / Front 8MP met f/2.0 diafragma
- Geheugen: 32GB eMMC ROM, 3GB LPDDR3 RAM / microSD slot
- Chipset: Qualcomm Snapdragon™ 808 Processor
- Batterij: 3,000mAh (verwisselbaar)
- Besturingssysteem: Android 5.1 Lollipop
- Formaat: 148.9 x 76.1 x 6.3 - 9.8 mm
- Gewicht: 155g
- Netwerk: 4G / LTE / HSPA+ 21 Mbps (3G)
- Connectiviteit: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 4.1LE / NFC / USB 2.0
- Overig: Manual Mode / Gesture Interval Shot / Quick Shot