Nieuws
18 november 2011 - Ron Smeets

LG: "De retail heeft de prijs van de Optimus 7.5 verhoogd"

Enkele dagen geleden werd officieel bekend dat de LG Optimus 7 voortaan als Optimus 7.5 door het leven gaat. Het toestel wordt vanaf nu standaard uitgerust met de nieuwe (Nederlandse) versie van Windows Phone 7.5 (Mango).

Echter, met die aankondiging werd ook duidelijk dat het prijskaartje van de LG Optimus 7.5 van ca. 220 Euro, het bedrag waarvoor de Optimus 7, die qua specs identiek is aan de Optimus 7.5, de afgelopen weken in de winkels lag, naar 319 Euro (adviesprijs voor los toestel) verhoogd was. Dat zorgde bij velen, ook mijzelf, voer enige verbazing. Volgens LG is het echter niet de fabrikant die deze prijsverhoging bepaald heeft, maar de providers, retailers en andere handelspartners.

Een Windows Phone 7.5 toestel van rond de 220 Euro zou een bijzonder interessant alternatief kunnen bieden voor iedereen die wel op zoek was (en is) naar een smartphone met het nieuwste Microsoft OS, maar niet bereid is (of niet het budget heeft) om daar 300+ Euro voor neer te tellen. Die USP is met de prijsverhoging van de LG Optimus 7.5 nagenoeg verdwenen. Ik gaf in een eerder arikel ook al aan dat ik mij (tot op zekere hoogte) kan voorstellen dat de Nederlandse licentie van Windows Phone 7.5 iets duurder zal zijn dan de 'oudere' versie.

Als het inderdaad klopt dat de retail de prijs van de LG Optimus 7.5 bepaald heeft, dan is het op z'n minst nog steeds vreemd te noemen dat het toestel zomaar ineens 100 Euro duurder geworden is. Natuurlijk heb ik ook navraag gedaan bij twee grote retailers, BelCompany en Phone House. Daaruit bleek echter wat ik al vermoedde. De retailers krijgen van de fabrikant, LG in dit geval dus, een inkoopprijs en na het 'toevoegen' van de verkoopmarge komt daar een verkoopprijs uit. Als een toestel, zoals de LG Optimus 7 die in oktober 2010 gepresenteerd werd, al wat langer op de markt is (en in de winkels ligt) dan is het normaal dat de verkoopprijs, afhankelijk van de vraag naar het toestel, in de maanden na de lancering daalt. Die daling is vaak een combinatie van een lagere inkoopprijs en retailers die hun marge iets naar beneden bijstellen. Dit gebeurt met name als de vraag naar een toestel daalt en/of hij al wat langer in de winkels ligt.

Welnu, de verkoopprijs van de LG Optimus 7 was dus in een jaar tijd van ca. 300 Euro (de oorspronkelijke adviesprijs was 319 Euro), gedaalt naar ca. 200 - 220 Euro. Uit de reacties van beide retailers, waarbij ik moet aantekenen dat BelCompany de LG Optimus 7 nooit in haar assortiment heeft gehad, maar dat de 'prijsberekening' feitelijk voor alle toestellen hetzelfde tot stand komt, kun je dus afleiden dat LG de inkoopprijs voor de retail van de Optimus 7 in de afgelopen maanden ook verlaagd moet hebben. Het statement van LG dat "De retail de prijs van de LG Optimus 7.5 verhoogd heeft" is dus op z'n minst niet helemaal correct. 'Mede bepaald' (afhankelijk van de berekende marge) is wel juist.

Conclusie: het feit dat de adviesverkoopprijs van de LG Optimus 7.5, een toestel dat qua hardware identiek is aan zijn 'voorganger', de Optmus 7, is dus bepaald door LG's inkoopprijs en de marge van de retail samen. Waar ik ook nog begrip voor heb is dat een toestel dat met de nieuwste software uitgerust wordt, en daarmee weer opnieuw in de markt gezet wordt, duurder is dan zijn 'voorganger'. Maar in het geval van de LG Optimus 7.5 vind ik 100 - 120 Euro dan nog altijd te veel van het goede. Zeker als je daarbij in acht neemt dat iedereen die de LG Optimus 7, in de maanden vóór de lancering van de Optimus 7.5, gekocht heeft en daar in veel gevallen dus veel minder voor betaald heeft dan ca 300 Euro die LG (en de retail) nu weer vragen, óók de update naar Windows Phone 7.5 ontvangen, zei het zonder Nederlandse taal ondersteuning.

Iedereen moet zelf maar bepalen of dat het extra geld waard is. Ik vind in ieder geval dat een prijsverhoging van zo'n 30 tot 50 Euro meer dan voldoende zou zijn geweest. Een winkelprijs van ca. 260 Euro dus, vergeleken met de prijs vlak voor de 'Windows Phone 7.5 upgrade'. Dan had LG, mijns inziens, een bijzonder scherp geprijst alternatief voor andere, duurdere, Windows Phone toestellen zoals de HTC Radar (momenteel te koop vanaf 329 Euro), Samsung Omnia W (vanaf 331 Euro), de Nokia Lumia 800 (vanaf 489 Euro) en de HTC Titan (vanaf 489 Euro). De prijzen die ik hier noem heb ik online opgezocht. In de winkels (offline) kunnen die dus iets hoger liggen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.