Entertainment
26 augustus 2010 - Ron Smeets

Lewis Hamilton vs Facebook en Vodafone

Je zou denken dat het niet mogelijk is om met een Formule 1 bolide, hoe snel die ook mogen zijn, te winnen van een mobiel datanetwerk waarbij de transporttijden van gegevens de snelheid van het licht evenaren ;-)

Toch hebben Vodafone en Lewis Hamilton iets bedacht waardoor ze het tegen elkaar kunnen opnemen. De 'race' wordt op 13 september 'gereden'.

In totaal doen voor Vodafone 28.800 Facebook gebruikers mee. Zij moeten hun profielfoto, via het mobiele 28.8Mbps HSPA netwerk van de provider, uploaden naar een virtuele Formule 1 wagen. De tijd die het Vodafone netwerk daarvoor nodig heeft wordt de tijd die Lewis Hamilton zal moeten verslaan op een geimproviseerd circuit op Schiphol.

De race is voor de 28.800 deelnemers via een online livestream op Facebook te volgen. Het heeft geen zin om op 13 september naar Schilhol te gaan in de hoop dat je daar Lewis Hamilton kunt zien racen in zijn McLaren bolide omdat het event niet publiekelijk toegankelijk is.

Vodafone kondigde op de eerste dag van deze zomer aan dat men de maximale snelheid van het mobiele datanetwerk ging verhogen naar 28.8 Mbit/s. Die operatie is nog in volle gang en het zal ook nog wel even duren voordat iedereen in Nederland hiervan gebruik kan maken. Op dit moment (medio augustus 2010) is het Vodafone netwerk in (delen van) Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag al geupgrade naar 28.8 Mbps Natuurlijk is 28.8 Mbps de maximaal haalbare theoretische snelheid. De daadwerkelijk ervaren snelheid voor gebruikers is echter sterk afhankelijk van de locatie en omgevingsfactoren. Zo is dekking en snelheid buiten meestal beter dan binnen in een kantoorgebouw, de trein of de auto. Daarnaast kan het type modem of het aantal gelijktijdige gebruikers de snelheid beïnvloeden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.