Toestellen
22 augustus 2009 - Ron Smeets

Levenslang navigeren met de Nokia 5800 Navigation Edition

De Nokia 5800 XpressMusic was, toen hij begin dit jaar in de winkels verscheen, de eerste serieuze Touchscreen Phone van de Finse fabrikant. De afgelopen maanden is het toestel redelijk succesvol gebleken, maar met de komst van de N97, diverse Samsung en Android concurrenten en binnenkort ook de goedkopere 5530 XpressMusic lijkt de 5800 over zijn hoogtepunt heen.

Nokia probeert de 5800 de komende weken en maanden nieuw leven in te blazen met de introductie van de Navigation Edition. Kopers krijgen er dan een levenslange licentie voor stemgestuurde navigatie met Nokia Maps bij.

Klinkt op zich natuurlijk leuk. Nokia Maps is best een goed alternatief voor TomTom maar het grootste nadeel waren nu eenmaal de jaarlijks terugkerende abonnementskosten voor de geproken navigatie licentie. Het is wel te hopen dat je de licentie na een paar jaar, wanneer je besluit om een nieuwe Nokia te kopen, ook mee kunt nemen naar je nieuwe toestel. UPDATE (24-08, 10u10): In een reactie laat Nokia weten dat de Navigatie licenties altijd overdraagbaar zijn naar nieuwe toestellen voor de 'resterende duur van de licentie'. In dit geval zou dat dus betekenen dat zolang als je een Nokia met Nokia Maps blijft gebruiken je dus ook kunt blijven Navigeren. Echt levenslang dus ;-))

Hieronder kun je nog een videodemo zien van de Nokia 5800 Navigation Edition. Het achtergrondmuziekje heeft overigens een hoog 'Austin Powers' gehalte, maar dit terzijde ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.