Nieuws
03 juli 2015 - Ron Smeets

'Let op! Geld lenen kost geld' nu ook bij 'Abonnement met gratis toestel' Dit betekent dus ook dat de inkomenstoets, of je wel genoeg verdiend dus, verplicht wordt

Het Ministerie van Financiën heeft besloten dat de waarschuwing 'Let op! Geld lenen kost geld' nu ook verplicht vermeld moet worden bij de meeste aanbiedingen waarbij een gratis toestel bij een mobiel abonnement 'gegeven' wordt.

Het was natuurlijk al lang duidelijk dat de hoogtijdagen van de gratis toestellen die providers en fabrikanten jarenlang gesubsidieerd hebben voorbij zijn. In Nederland werd hiermee in de jaren 90 begonnen om zoveel mogelijk consumenten over te halen een mobiel abonnement af te sluiten. Op het hoogtepunt van deze 'weggeef cultuur' kreeg je bij een abonnement soms zelfs meerdere kado's. Behalve het toestel werden PC's, Playstation's en soms zelfs TV's weggegeven. Vanaf het begin van deze eeuw, toen vrijwel iedereen een mobiele telefoon met abonnement of prepaid simkaart had, is diverse keren getracht dit af te schaffen. Dat wilde aanvankelijk niet echt lukken, Telkens als een van de providers besloot de zogenaamde toestelsubsidies te verlagen of deels af te schaffen werd die provider door de consument 'gestraft' door bij een verlenging over te stappen naar een provider die wel nog gratis toestellen weggaf.met als gevolg dat die andere provider ook maar weer mee ging doen. Een paar jaar geleden introduceerden providers de zogenaamde 'toestel lease'. Dat werd al helemaal geen succes en daar werd binnen een jaar dan ook weer afscheid van genomen.

Inmiddels, en dat is iets van de afgelopen drie jaar, hebben providers hun abonnementen en tarieven op een andere manier aangepast. Tegenwoordig betaal je voor een abonnement een bepaald bedrag per maand. Daar zit soms al een klein bedrag in voor een zogenaamd standaard toestel. Wil je een toestel uit een duurdere categorie dan komt er een bepaald bedrag per maand bij. Daardoor zijn niet alleen de kosten van de 'Toestel met abonnement' aanbiedingen flink gestegen, maar hebben de fabrikanten en providers eindelijk een manier gevonden om de consument ook te laten betalen voor het toestel dat ze kiezen. Letwel, vergeleken met Duitsland komen wij er in Nederland nog altijd goed van af. België is nu wel goedkoper geworden maar daar kom ik later even op terug.

De verandering in de abonnement- en tariefstructuur is nu dus ook opgemerkt in Den Haag en daarom heeft Minister Dijsselbloem nu besloten dat op de meeste 'Abonnement met gratis toestel' de waarschuwing 'Let op! Geld lenen kost geld'. Maar dat is niet de enige verandering. Doordat deze aanbiedingen nu als geldlening gezien worden zijn winkels ook verplicht om een inkomenstoets te doen. Met andere woorden; verdien je wel genoeg om die dure iPhone of Samsung met een abonnement van 60 of 80 euro per maand te kunnen betalen? Hoeveel invloed dit zal hebben op de verkoop van dure abonnementen met dito smartphones zal moeten blijken.

Overigens zijn er wel enkele uitzonderingen. De geldlening waarschuwing, en inkomenstoets, is alleen van toepassing op bedragen boven de 250 euro. Sluit je dus een abonnement af met een goedkoper toestel dan hoef je niet bang te zijn dat er gekeken wordt naar je inkomen. Hetzelfde geldt wanneer je een toestel bij een abonnement neemt dat meer waard is dan 250 euro en je betaalt een deel van het bedrag contant zodat de resterende waarde van het toestel ook onder de 250 euro komt.

Nu zullen sommigen van jullie zeggen dat de gratis toestellen en kado's in het verleden ook al niet gratis waren en dat de waarde daarvan ongetwijfeld ook al in de prijs van het abonnement verrekend was. Dat is echter niet waar. Waarom? Kijk je naar de totale kosten van mobiele telefoons (later smartphones) met een tweejarig abonnement en je vergelijkt die met de ons omringende landen dan blijkt dat wij in Nederland zo'n vijftien jaar echt geprofiteerd hebben van gratis toestellen. In 2011 kon je in Nederland bij zowel KPN, Vodafone als T-Mobile voor 30 tot 36 euro per maand al twee jaar lang iedere maand een paar honderd minuten bellen en 1GB data verbruiken, inclusief een toestel met een winkelwaarde van ca. 500 euro. De totale kosten kwamen toen uit op 720 tot 875 euro, afhankelijk van de provider die je koos. In België, waar 'gratis toestellen' jarenlang verboden waren (koppelverkoop), lagen die kosten toen tussen 1440 en 1490 euro. Duitse consumenten betaalden hiervoor tussen de 1260 en 1590 euro.

Tegenwoordig betalen we in Nederland dus veel meer voor onze toestellen en abonnementen, maar zoals ik hierboven ook al aangaf vallen de kosten, gerekend over twee jaar, in Nederland relatief nog steeds wel mee vergeleken met Duitsland, en in iets mindere mate België. Wij betalen nu voor de een toestel van ca 600 euro met 100-200 belminuten/SMS en 2GB Data tussen de 51 en 58 euro per maand. In Duitsland liggen die tarieven tussen de 58 en 70 euro. België is zoals gezegd nu goedkoper dan Nederland geworden. Niet veel, maar de tarieven voor bovengenoemde abonnement en toestel liggen daar tussen de 45 en 54 euro per maand.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.