Nieuws
17 november 2010 - Ron Smeets

Layar scoort 10 mljn bij investeerders, nu de gebruikers nog

Layar had, zo mag je wel stellen, een droomstart in 2009. Van alle kanten werd het Nederlandse bedrijf dat er als eerste echt in slaagde om de ontwikkeling en het gebruik van Augmented Reality (AR)wereldwijd onder de aandacht van fabrikanten en investeerders te brengen, geloofd om haar werk. Zelfs CNN besteedde er een item van maar liefst meer dan drie minuten aan en dan ben je natuurlijk, wereldwijd, ook meteen op de kaart gezet ;-)

In de maanden die daarop volgden, ik heb het dan over medio 2009 tot begin 2010, verscheen Layar's AR browser standaard op diverse (Samsung) toestellen, werd de iPhone 'veroverd' en verliep ook de ontwikkeling van nieuwe AR layers voorspoedig. Meerdere keren hebben we de oprichters van Layar horen vertellen dat ze de vraag niet aan konden.

Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en achter de schermen, zo blijkt ook uit het persbericht dat vandaag verspreid werd, gaat het nog steeds crescendo met Layar. Vandaag werd bekend daat men nog eens 10 miljoen Euro aan 'groeikapitaal' opgehaald heeft bij Intel Capital en Prime Ventures. Daarmee staat de 'investeringsteller' inmiddels op bijna 14 miljoen Euro.

Echter, ik zie aan de buitenkant nog maar weinig terug van al die investeringen. Daarmee bedoel ik niet dat Layar het opgehaalde geld verkeerd besteed, maar als ik om mij heen kijk bij collegae, vrienden, familie en andere mobiele gebruikers dan hoort de Augmented Reality browser van Layar zeker niet tot de applicaties die regelmatig gebruikt worden. De meeste mensen die ik erover spreek, en aan wie ik het de afgelopen anderhalf jaar gedemonstreerd heb, vinden het wel een leuke 'gimmick' maar ze zien het zichzelf nog niet dagelijks, regelmatig of zelfs maar af en toe, gebruiken. En ja, ik dacht vorig jaar ook dat Layar zich sneller zou bewijzen als bruikbare toevoeging op mobiele telefoons.

Daarmee rijst natuurlijk ook de vraag of de (mobiele) markt wel al klaar is voor Augmented Reality. Op basis van mijn  bevindingen van de afgelopen periode twijfel ik daar aan. De hype van medio 2009 is er wel een beetje van af. Laten we hopen dat Layar een deel van haar nieuw gevonden 'groeikapitaal' toch ook vooral gaat gebruiken om de potentiele gebruikers ervan te overtuigen dat AR een echte toegevoegde waarde kan hebben. In het officiele persbericht staat dat voornemen overigens niet expliciet vermeld. "De nieuwe investeerder zorgt voor een impuls in de ontwikkeling van Layars applicaties, software en platform en financiert de verdere geografische expansie." en verderop staat nog: "Layars groei is verbazingwekkend. We zien dat andere investeerders de mogelijkheden van zowel het product als het bedrijf inzien. Het aantal actieve gebruikers groeit ook snel: al richting de miljoenen. De nieuwe investering levert hieraan een positieve bijdrage", aldus Alexander Ribbink van Layar.

Raimo van de Klein, een van de oprichters en CEO zegt in een open brief op de website van Layar wel duidelijk dat de preiode om meer en vooral bruikbare content (layers) te gaan produceren nu aangebroken is. Alleen dat kan ervoor zorgen dat er ook meer gebruikers (momenteel 'richting de miljoenen, aldus het persbericht) warm zullen lopen voor Layar.

Ofwel, de investeerders en oprichters geloven heilig in het (toekomstige) publieke succes van Layar (ze kunnen natuurlijk ook niet anders want ze hebben er al 14 miljoen in gestoken ;-)) Nu de gebruikers nog!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.