Nieuws
16 juni 2009 - Chris Bannink

Layar, augmented reality browser op Android

Vanochtend presenteerde SPRX Mobile haar nieuwe mobiele applicatie, Layar. Een applicatie die alles kan vinden met behulp van een mobiele telefoon voorzien van kompas (dit zijn tot nu toe alleen de Android telefoons en binnenkort de iPhone 3G S). Hiermee kunnen ze de werkelijkheid digitaal verrijken door middel van augmented reality. Layar, zoals de naam al naar hint, geeft extra 'lagen' aan de werkelijkheid. Je browst niet meer door het internet maar door je omgeving met Layar aldus Raimo van der Klein. Hij laat een filmpje zien om augmented reality uit te leggen. De partners die meedoen aan de lancering van Layar zijn tot nu toe Hyves, ING, TempoTeam, Zekur.nl (Unive) en Funda.  

Het is volgens Raimo de eerste applicatie ter wereld die dit kan. Wat kan? Bijvoorbeeld zoeken waar de dichtstbijzijnde banen zijn, of geldautomaat, zorgverleners, huizen te koop of points of interests via Hyves. Diederik van Thiel van ING vertelt dat voor ING Internet en mobiel tot speerpunt van hun strategie is verklaard. Daarom ook hebben ze al ING wegwijzer gelanceerd begin van dit jaar en doen ze  nu ook mee met dit Layar initiatief.

Layar is vanaf morgen te gebruiken, dan zit Layar voor ING, Tempo team en Hyves in de Android market. Zekur komt een week later en Funda is begin Juli te verwachten. Een mooie vernieuwende toepassing die perfect gebruik maakt van GPS en kompas.

Update 15.00 uur: Kijk hieronder voor de video-demo die veel duidelijk maakt.

Hieronder nog enkele screenshots.

Over de auteur: Chris Bannink