Nieuws
11 september 2007 - Ron Smeets

Langdurig en vaak mobiel bellen vertraagt je hersenen

Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek, uitgevoerd door Brainclinics in samenwering met de Radboud Universieit. Een positieve bijwerking is echter dat frequente mobiele bellers zich wel beter lijken te kunnen concentreren en focussen.

In het onderzoek zijn gegevens gebruikt van 300 mensen waarvan 100 ‘frequente mobiele bellers’, 100 ‘niet-mobiele bellers’ en 100 mensen die daartussenin lagen.

In dit onderzoek is gekeken naar verschillen in elektrische hersenactiviteit (gemeten met QEEG ofwel kwantitatief EEG), neuropsychologische functies zoals aandacht, geheugen en executieve functies en persoonlijkheidskenmerken.

De resultaten laten zien dat frequente mobiele bellers extraverter zijn. Ook laten frequente mobiele bellers een betere selectieve aandacht zien. Dit wordt door de onderzoekers in verband gebracht met het vaker mobiel bellen in rumoerige omgevingen waardoor de frequente beller beter leert om zich te concentreren op het telefoongesprek en irrelevante informatie leert uitfilteren.

Echter, de hersenactiviteit van mobiele bellers laat meer trage activiteit zien (delta en theta activiteit) en laat ook een vertraagde alpha piek frequentie zien. Deze vertraging kon niet verklaard worden uit de verschillen in persoonlijkheid en aandacht. “Ernstig vertraagde hersenactiviteit wordt ook wel gevonden bij onder andere de ziekte van Alzheimer. Echter, de vertraging in de hersenactiviteit die in dit onderzoek werd gevonden kan nog als ‘normaal’ gezien worden” volgens Martijn Arns, de hoofdonderzoeker.

“De groep van 100 ‘frequente mobiele bellers maakten ten tijde van de data verzameling van dit onderzoek nog maar gemiddeld 2.4 jaar gebruik van hun mobiele telefoon; dit is tamelijk kort gezien het wijd verspreid gebruik van deze toestellen. Daarom kan verwacht worden dat de gevonden effecten wellicht ernstiger worden naarmate men langer een mobiele telefoon gebruikt” aldus Martijn Arns.

Kortom, een nieuw hoofdstuk aan de eeuwig durende discussie over het al dan niet schadelijk zijn van mobieltjes en diens straling voor onze gezondheid.Gerelateerde links:
Overheid stopt 16.6mljn in nieuw stralingsonderzoek
GSM's niet schuldig aan uitsterven bijenkolonies
Exradia verlost het lichaam van EMF straling
Onderzoek zal uitwijzen: GSM net zo schadelijk als roken
Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie
Straling van GSM niet (on)gezond
UMTS-antennes slecht voor de gezondheid?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.