Nieuws
23 januari 2014 - Ron Smeets

Kwartaal en jaarcijfers Nokia zonder smartphone aantallen

Nokia heeft zojuist de resultaten over het vierde kwartaal van 2013 bekend gemaakt. Daarmee zijn natuurlijk ook de cijfers over heel 2013 onthuld. Opvallend is dat de, nu nog, Finse fabrikant met geen woord rept over de aantallen Windows Phone (Lumia) en andere (Symbian) toestellen die de afgelopen periode over te toonbank gegaan zijn. Dat heeft, denk ik, te maken met de voorgenomen verkoop van Nokia Devices aan Microsoft.

In de lijst met financiële resultaten staat de 'toestel divisie' van Nokia nu onder het kopje 'Discontinued Operations', ofwel activiteiten die afgestoten gaan worden. In het kort; de omzet daalde en het verlies steeg in Q4, zowel in vergelijking tot het kwartaal daarvoor als een jaar geleden.

De omzet van Nokia Devices en Services kwam in het vierde kwartaal uit op 2.63 miljard Euro. Een daling van 29% vergeleken met het vierde kwartaal van 2012. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2013 viel de daling alleszins mee; - 5%.

Het verlies kwam in het vierde kwartaal uit op 198 miljoen Euro. Een jaar geleden boekte Nokia nog een bescheiden winst van 97 miljoen Euro. Vergeleken met Q3 van 2013 werd in Q4 53 miljoen meer verlies geleden.

Hieronder staan alle Nokia cijfers nog eens onder elkaar. Voor de (financiële) liefhebbers ;-)

Nokia-Results-2013-a Nokia-Results-2013-b Nokia-Results-2013-c

Nokia

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.