Nieuws
02 juli 2008 - Ron Smeets

Kwart van de Europeanen heeft alleen nog een mobiel

Uit een onderzoek dat gehouden werd onder 27.000 deelnemers in opdracht van de Europese Unie blijkt dat zo'n 24% van de EU huishoudens (in de 27 lidstaten) de traditionele vaste telefoon aansluiting vaarwel gezegd heeft en voortaan alleen nog mobiel bereikbaar is.

Finland spant overigens de kroon op dat gebied want daar, in het hol van de Nokia leeuw, heeft al 61% van de huishoudens de vaste telefoonlijn opgezegd.

Opvallend is ook dat het percentage in de 10 voormalige Oostblok landen een stuk hoger ligt dan gemiddeld: 39%. Op zich goed te verklaren natuurlijk want de telefonische bereikbaarheid is daar pas echt gaan groeien toen mobiele netwerken al ruimschoots hun intrede gedaan hadden in de rest van de (Westerse) wereld. Op dat moment was het natuurlijk veel goedkoper om in die landen direct mobiele netwerken aan te leggen dan het upgraden van de bestaande, gebrekkige, vaste telefoonnetten.

Nederland loopt in dit opzicht duidelijk achterop. Hoewel ons land de meeste mobieltjes per huishouden heeft, is slechts 9% 'mobile only'.Gerelateerde links:
T-Mobile wil vaste telefoons overbodig maken
Vaste lijnen definitief op hun retour
Steeds meer consumenten hebben alleen mobiel
Mobiel vervangt vaste telefonie in VS
GSM abonnementen verdringen vaste lijnen
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.