Nieuws
22 januari 2009 - Ron Smeets

Kredietcrisis treft ook Nokia

Tja, de kredietcrisis lijkt na Sony Ericsson nu ook Nokia bereikt te hebben. De Finse fabrikant maakte vandaag de nieuwste kwartaalcijfers bekend en die zijn bepaald niet rooskleurig.

Gemeten over het vierde kwartaal van 2008 daalde de omzet uit toestellen met maar liefst 26.9% naar 8.1 miljard Euro in vergelijking met een jaar geleden. De winst ging nog forser onderuit en daalde met ruim 70% naar 766 miljoen Euro.  Ook het marktaandeel van Nokia liep verder terug. Waar de Finnen eind 2007 nog 40% van de wereldwijde toestelmarkt beheersten is dat nu nog ‘slechts’ 37%.

Gerekend over heel 2008 vielen de cijfers nog alleszins mee. Dat komt natuurlijk vooral door de goede eerste twee kwartalen en ook in het derde kwartaal presteerde Nokia (en haar meeste concurrenten) deels nog prima. Vergeleken met 2007 daalde de omzet uit toestellen in 2008 met 6.9% van 37.7 miljard naar 35.1 miljard Euro. De winst uit toestellen ging met een daling van 23.3% iets harder onderuit, van 7.58 miljard naar 5.82 miljard Euro.

De Finnen verwachten dat de daling van de toestelverkopen in het eerste kwartaal door zal zetten. Traditioneel worden er in het eerste kwartaal sowieso minder toestellen verkocht dan in het goede 4e kwartaal maar voor dit jaar verwacht Nokia een sterkere daling dan normaal. Voor heel 2009 verwacht men dat wereldwijd, gerekend over alle fabrikanten, zo’n 10% minder toestellen verkocht zullen worden dan in 2008. Daarmee stelt Nokia haar eerdere verwachting van -/-5% dus fors naar beneden bij.

Via: Nokia (pdf)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.