Toestellen
30 juli 2009 - Ron Smeets

Krassende N97 cameraklep is een groter probleem dan gedacht

In het laatste deel van mijn review van de N97 schreef ik al over het probleem dat ik had met het beschermklepje van de camera van het toestel. Tijdens het openen en sluiten konden er namelijk krassen op de lens ontstaan. En dat gebeurde bij mijn N97 dus ook. Ik was er toen al vrij zeker van dat er geen zand of iets dergelijks tussen de lens en het klepje gezeten had. Nokia was zo vriendelijk mij van een compleet nieuwe N97 te voorzien.

Gisteren (we zijn een week of drie verder) ontdekte ik wederom enkele krasjes op dezelfde plek. Dit keer zijn ze niet diep genoeg om dezelfde problemen te veroorzaken als vorige maand, maar toch. Zou het kunnen dat dit uitgroeit tot een heuse hardware bug van de N97?

Nu wil het toeval dat Symbian-Guru vandaag een artikel schrijft over hetzelfde probleem. Schijnbaar is de krassende werking van het beschermklepje voor de camera inmiddels al zo vaak geconstatteerd dat er zelfs al een geillustreede 'Doe-het-Zelf' oplossing voor ontwikkeld is (zie foto's hieronder). Daarvoor moet je het betreffende schuifklepje demonteren en vervolgens een fractie ervan afvijlen zodat hij niet meer over de lens kan 'schuren'. Dat vijlen luistert wel nauw want als je iets te enthousiast vijlt, dan zit het klepje na montage te los en biedt het ook geen bescherming meer, los van het feit dat het klepje tevens dient als aan/uit schakelaar voor de camera.

Natuurlijk wil ik iedereen er op wijzen dat wanneer je dergelijke Doe-het-Zelf oplossingen uitvoert de kans op het vervallen van de garantie op je Nokia N97 redelijk groot wordt.

Maar goed, het lijkt er dus op dat de kras-problemen van de N97 groter zijn dan goed is. Laten we hopen dat Nokia snel met een erkenning van het probleem komt en het vervolgens ook oplost. Een nieuw klepje ontwerpen, de reeds verkochte toestellen terugroepen en repareren lijkt mij een prima pad om te volgen, toch?

Na mijn melding van het probleem kreeg ik te horen dat ze bij Nokia in ieder geval gingen onderzoeken of dit een mogelijke 'constructiefout' was. Welnu, gezien de vele meldingen online lijkt die conclusie inmiddels wel gerechtvaardigd. N97-Fix-Camera-Krassen-a N97-Fix-Camera-Krassen-b N97-Fix-Camera-Krassen-c

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.