Nieuws
21 augustus 2007 - Danijel Dercksen

KPN ziet toekomst in HSPA en Wimax

KPN wil nog dit jaar beslissen of het telecombedrijf verder gaat met hspa of Wimax voor de uitrol van draadloos breedbandinternet. In heel Nederland zal in ieder geval dekking zijn.

KPN heeft haar zinnen gezet op draadloos ADSL in heel Nederland en het moet dan ook nu besluiten of het voor HSPA (Geen HSDPA) gaat of Wimax. Op basis van de eerste testen durft KPN al te concluderen dat breedband overal in Nederland beschikbaar zal komen – ook in de uithoeken waar nu geen breedbanddekking is.

‘Eind dit jaar zullen we onder andere op basis van de testresultaten een keuze maken voor een van beide technologieën voor draadloos breedband, die vervolgens vanaf 2008 gefaseerd wordt uitgerold’, aldus Eelco Blok, lid van de raad van bestuur van KPN, dinsdag. ‘Hiermee kunnen we consumenten, maar ook het bedrijfsleven vooral in landelijke gebieden helpen om echt breedband te krijgen waar dat nu niet mogelijk is’.

Voor de test zijn 4 zendmasten in de regio Drenthe uitgerust met zendapparatuur voor zowel HSPA als Wimax. HSPA, opvolger voor umts, is een verzamelnaam voor de technologieën hsdpa, dat het downloaden versnelt, en hsupa dat het uploaden versnelt. KPN werkt samen met Ericsson, de leverancier van haar mobiele netwerk. Voor de Wimax-proeven werkt het samen met Samsung, dat wereldwijd verschillende Wimax-netwerken heeft uitgerold.

KPN trekt naar aanleiding van de eerste testen al de conclusie dat draadloos breedband ook mogelijk gaat worden voor huishoudens en bedrijven die nu nog zonder moeten stellen. Naast afgelegen bedrijven en landelijke woningen kunnen ook bijvoorbeeld campings en de scheepvaart hiervan profiteren.

Op het gebied van HSPA heeft KPN concurrentie van de andere operators, waaronder Vodafone en T-Mobile, die net als KPN al een eerste versie van hsdpa hebben ingevoerd. Met Wimax zal het concurrentie van onder meer Worldmax en Casema ondervinden.Gerelateerde links:
HSDPA primeur voor Zuid Amerika
KPN verkoopt deel van 'Telfort frequenties'
Nokia toestellen krijgen WiMax
WiMAX fabrikanten kiezen voor Intels Rosedale 2
WiMax kaarten nog dit jaar in de winkels
KPN en T-Mobile breiden hotspots uit
Over de auteur: Danijel Dercksen