Geruchten
17 juli 2012 - Ron Smeets

KPN wil zendmasten E-Plus netwerk verkopen

KPN heeft in Nederland, samen met Vodafone, het idee opgevat om meer te gaan samenwerken op het gebied van het delen van zendmast lokaties. Dat maakte de twee providers onlangs al bekend.

Volgens Reuters is KPN echter ook van plan om wat extra geld binnen te halen door de zendmasten van haar Duitse dochter E-Plus in de etalage te zetten. Het zou gaan om een verkoop van de masten, waarschijnlijk aan investeerders die zich vooral op infrastructuur en voorzieningen richten, om die vervolgens weer te leasen.

Als dit klopt, en zowel KPN als E-Plus willen niet reageren op deze berichten, dan zou de verkoop van de E-Plus masten KPN tussen de 300 en 400 miljoen Euro aan cash kunnen opleveren. KPN heeft in Duitsland, voor het E-Plus netwerk dus, zo'n 18.000 zendmasten staan.

Eerder heeft KPN al geprobeerd om geld binnen te halen door E-Plus als geheel in de verkoop te zetten, toen vooral een poging om de overname van 28% van haar aandelen door de Mexicaanse Telecom magnaat Carlos Slim af te wenden. Dat is echter niet gelukt. Er waren geen kopers te vinden die de 'vraagprijs' van KPN wilde ophoesten. Het verkopen, en weer terugleasen van de zendmasten van E-Plus lijkt nu dus de volgende poging van KPN om nog wat cash in het laatje te brengen 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.