Nieuws
04 juli 2008 - Chris Bannink

KPN verlaagt data roaming tarief

KPN kwam vandaag met een bericht op haar website dat het de tarieven voor mobiele data in het buitenland (dat heet roaming) zal verlagen. Voor het mobiele internet gebruik wordt het 7,95 per MB en voor gebruik in een laptop 3,95. Dat is volgens KPN zelf een verlaging van meer dan 30%.

Ook komen KPN en Hi met speciale mobiele vakantiepagina's die minder plaatjes bevatten en derhalve 10 tot 15 maal minder data verbruik kosten. Ik wil ze eerst graag zien, wellicht is het ook 10 tot 15 maal minder leuk om die websites zonder plaatjes te bezoeken.

Maar op zich toch een aardige service. Je kunt natuurlijk ook kiezen om wel de plaatjes op mobiele websites te zien.

Begin dit jaar kon ik hier berichten over de prijsverlagingen voor mobiel laptop gebruik door vrijwel alle operators. Het tarief voor mobiel internetten in het buitenland bleef menigeen een doorn in het oog. Precies twee jaar geleden kondigde de Europese Commissie al aan dat de roaming tarieven gehalveerd moesten worden.

Eurocommissaris Vivian Reding rekende eerder voor dat de gemiddelde prijs per verbruikte MB in het buitenland 5,45 euro was. Ze wil dat terug brengen naar een

prijs van 1 euro per MB door onder andere de interconnectie tarieven (prijs die operators elkaar doorberekenen) aan te pakken.

Met de prijsverlaging van vandaag zit KPN (en haar concurrenten) nog lang niet op die 1 euro per MB. Neemt niet weg dat een prijsverlaging altijd goed nieuws is. En niet toevallig komt dit nieuws vlak voor de vakantie. Het nieuwe KPN roamingtarief gaat overigens pas in op 15 juli.Gerelateerde links:
EU wil de roaming tarieven nog verder verlagen
Vodafone verlaagt data roaming tarief met 75%
Kosten Mobiel Internet vaak onbekend voor vakantieganger
Consumentenbond: Pas op met Mobiel internetten op vakantie!
EU wetgeving halveert roaming tarieven
Engelse 'Opta' duikt ook in roaming tarieven
Over de auteur: Chris Bannink