Nieuws
23 september 2016 - Ron Smeets

KPN verhoogt tarieven om \'gratis\' roaming te compenseren Straks betaalt iedereen mee aan de afschaffing van de roaming kosten

Deze week werd duidelijk dat, na ruim 11 jaar praten, onderhandelen en reguleren, de roaming kosten voor mobiel bellen, sms'en en datagebruik binnen de EU per 17 juni 2017 definitief verleden tijd zijn.

Dat klinkt als goed nieuws voor iedereen die nu nog zijn of haar smartphone angstvallig uit zet als de grens gepasseerd wordt. Eindelijk zonder extra kosten whatsappen, foto's delen en bellen met het thuisfront tijdens de vakantie of een citytrip. We kijken er allemaal al jaren naar uit.

Helaas lijkt het er op dat die blijdschap maar van korte duur gaat zijn. Nee, niet omdat de afschaffing van de roaming kosten voor de zoveelste keer in gevaar dreigt te komen, maar omdat de providers al begonnen zijn met het compenseren van het omzetverlies. En dan heb ik het nu vooral over de KPN tarieven. Zoals de vlag er nu bij hangt betalen we over enkele maanden met z'n allen mee aan de afschaffing van de roaming kosten binnen de EU. Hoe oneerlijk zou dat wel niet zijn!

Natuurlijk roep ik niet zomaar iets. Enkele dagen geleden introduceerde KPN haar nieuwe KPN mobiele abonnementen en -tarieven die per 26 september gaan gelden. Los van het feit dat de groene provider het aantal keuzeopties gaat beperken leert een simpel rekensommetje dat elk abonnement 2.50 per maand duurder wordt. De voorwaarden (belminuten/sms en databundel) blijven gelijk. Het enige dat verandert is dat je met de nieuwe abonnementen al kunt profiteren van gratis roaming binnen de EU. Leuk, maar daarvoor moet je dan dus wel 2.50 extra betalen. Dat is 30 euro per jaar. Daarvoor kon je tot voor kort voldoende 'buitenland' tegoed kopen voor minimaal twee vakanties en een citytrip.

Nu hoor ik sommigen natuurlijk al denken 'Ja, maar de prijzen gaan sowieso periodiek omhoog, vanwege de inflatie en zo'. Klopt, maar de inflatie lag het afgelopen jaar rond, en soms zelfs onder, het nulpunt. Daarnaast is het niet zo dat KPN de afgelopen jaren de prijzen verlaagd heeft. In tegendeel. Zelf heb ik een zakelijk abonnement met 20GB data plus 1GB roaming. Daarvoor betaal ik al meer dan een jaar €78,65 per maand. Dat abonnement heette toen Onbeperkt XL, en feitelijk is dat nu het Zorgeloos Premium Plus, met exact dezelfde voorwaarden. Dat abonnement kost nu al 109 euro per maand (99 euro bij een tweejarig abonnement) en is dus in net iets meer dan een jaar met bijna 40% (bijna 30% als je het actietarief aanhoudt) in prijs omhoog gegaan. Er maakt mij niemand wijs dat dit een normaal prijsverloop is. Daarnaast schreef ik de afgelopen twee jaar al enkele keren over de steeds duurder wordende mobiele abonnementen, zowel met toestel als sim-only in Nederland.

Hoe dan ook, als straks inderdaad blijkt dat de mobiele abonnementen duurder worden omdat providers geen extra kosten meer in rekening mogen brengen voor roaming, dan komen wij er als consument bekaaid van af. Vooralsnog heeft alleen KPN de schijn tegen (en wel iets meer dan dat als je het mij vraagt) Het is nu even afwachten wat de drie andere landelijke providers gaan doen. Die zullen ook niet lang meer op zich laten wachten want hoe dichter we naar de datum van 17 juni 2017 kruipen, hoe duidelijker het zal worden dat prijsverhogingen te maken hebben met het compenseren van de verloren roaming omzet. DIe bedraagt op dit moment overigens maar 5% van de totale omzet van providers. De prijsverhoging geldt voor alle klanten en levert KPN tussen de 4 en 6% extra omzet op. He... da's toevallig!

Tsja, het was misschien ook wel wat naïef van ons allen om te denken dat het afschaffen van de roaming kosten ook echt een voordeel zou opleveren. Het enige dat we er straks aan hebben is dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken over het gebruik van smartphones in de EU en dat de kosten niet meer, onverwacht, hoog kunnen uitvallen tijdens een vakantie. Maar betalen? Dat doen we vanaf 17 juni allemaal. Het wordt gewoon verrekend in de standaard tarieven. KPN heeft de eerste aanzet daarvoor gegeven en de rest (Vodafone, T-Mobile en Tele2) zal volgen. Let maar op! Het is te hopen dat de EU en de lokale telecom waakhonden deze trend zien, onderkennen en de kop in drukken.

Natuurlijk zal KPN betwisten dat compensatie van omzetverlies door wegvallende roaming kosten de reden is voor deze prijsverhoging, maar dat zullen, en kunnen, ze ook niet toegeven. Dan zou het voor de EU en ACM wel heel erg makkelijk worden er een stokje voor te steken.