Nieuws
22 december 2014 - Ron Smeets

KPN start Voice over LTE pilot Vooralsnog met 120 medewerkers van Accenture en de Amsterdam Arena

KPN heeft vandaag bekendgemaakt dat de provider binnen enkele weken zal starten met de eerste Voice over LTE, of VoLTE, tests. Zo'n 120 medewerkers van Accenture en de Amsterdam Arena krijgen daarvoor een speciaal geprepareerde LG G3 of Samsung Galaxy S5; toestellen die al geschikt zijn voor deze nieuwe spraak technologie.

VoLTE is, eenvoudig gezegd, de 4G variant van VoIP. Een spraakdienst die de afgelopen jaren door veel bedrijven in gebruik genomen werd. Onder andere om de belkosten te drukken en gebruik te kunnen maken van videobel en -conference diensten. VoLTE maakt gebruik van de veel snellere 4G technieken waardoor, bijvoorbeeld, het tot stand komen van gesprekken gemiddeld geen 7 maar slechts 1.5 seconden duurt. Mits de andere kant ook snel opneemt natuurlijk ;) Daarnaast kunnen VoLTE gebruikers ook genieten van gesprekken in HD Voice kwaliteit.

Uit het persbericht:

Op dit moment schakelt het mobiele netwerk voor het spraakgedeelte nog terug naar 3G. Dat merkt de klant niet, maar door het introduceren van VoLTE wordt een aantal interessante verbeteringen mogelijk. Zo zorgt VoLTE ervoor dat de belverbinding sneller tot stand komt: de zogenaamde call set up tijd kan drastisch verkort worden van. Op dit moment duurt het gemiddeld zo'n 7 seconden voordat de beller is verbonden met de ontvanger. Dankzij de nieuwe techniek duurt dit nog maar zo'n 1,5 seconde.

Daarnaast worden VoLTE-gesprekken in HD Voice geluidkwaliteit gevoerd. De gesprekspartner klinkt hierbij glashelder en is dus veel beter verstaanbaar. HD Voice – bij KPN geïntroduceerd in 2012 – heeft al een aanzienlijke verbetering gebracht en met VoLTE moet spraakverkeer (en HD Voice) ook over het 4G-netwerk mogelijk worden.

Dankzij VoLTE bestaat de mogelijkheid om gelijktijdig zowel data te gebruiken als te bellen via het 4G netwerk van KPN. Daardoor komt voor de klant de maximaal beschikbare capaciteit en snelheid beschikbaar.

Bron: KPN

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.