Nieuws
01 december 2010 - Ron Smeets

KPN start met LTE (4G) tests

KPN heeft vanochtend bekend gemaakt dat de provider vanaf februari (2011) gaat starten met de eerste LTE (4G) netwerktests.

De proef wordt gedaan in een gebied van zo'n 20 vierkante kilometer in de regio Den Haag / Voorburg over de periode tussen februari en september. Later in 2011 volgt een zogeheten friendly user pilot, een gebruikerstest onder bedrijven en organisaties.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer KPN gaat starten met een landelijke uitrol van LTE. Dat is afhankelijk van een aantal factoren zoals de beschikbaarheid van LTE / 4G toestelle,  diensten waarvoor LTE verbindingen nodig zijn en de vraag vanuit de zakelijke- en consumentenmarkt.

LTE (afkorting van Long Term Evolution) wordt de opvolger van GSM en UMTS/HSPA, de huidige mondiale standaarden voor mobiele communicatie. Deze nieuwe technologie maakt datatransport met zeer hoge snelheden mogelijk, tot 100 Mbps download en 40 Mbps upload. Met deze snelheden hoeven speelfilms niet meer te worden gedownload op een laptop of smartphone, maar kunnen deze nagenoeg real time worden bekeken via een videostream: binnen enkele seconden kan naar de film worden gekeken, kan deze worden stilgezet of kan er worden geforward naar ieder gewenst punt in de film. Maar ook intensief bedrijfsmatig datatransport kan in de toekomst met LTE nog mobieler worden, hetgeen ongekende nieuwe mogelijkheden biedt voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken.

De LTE-test van KPN is de eerste op deze schaal in Nederland. Het maakt deel uit van de omvangrijke investeringen die KPN doet in zijn mobiele netwerk. Steeds meer mensen hebben een smartphone, tablet PC of laptop met dongel, en dus zorgt KPN ervoor dat er voldoende netwerkcapaciteit is en blijft voor onbeperkt en snel internet in heel Nederland. Momenteel breidt KPN daarom de snelheid en capaciteit van zijn huidige mobiele netwerken fors uit, aldus het persbericht van KPN.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.