Nieuws
31 januari 2012 - Ron Smeets

KPN start met HD Voice pilot

KPN start vanaf vandaag met een pilot voor HD Voice. Hiermee wordt de geluidskwaliteit van mobiele telefoongesprekken vergelijkbaar met die van VoIP (of Skype). Ofwel, je hoort de 'echte' stem van de persoon die je belt en niet meer het bekende ietwat 'blikkerige' GSM geluid.

De KPN Pilot is kostenloos en werkt automatisch mits je toestel daarvoor geschikt is. Op de site van KPN kun je een overzicht zien van de toestellen die HD Voice ondersteunen. Daarbij zitten onder andere de Sony Ericsson Xperia modellen (uit 2011), de Nokia 700, Lumia 800, E6, HTC Rhyme en Samsung Galaxy S II en Galaxy S Plus.

HD Voice wordt, als beide bellers dus een geschikt toestel hebben, automatisch ingeschakeld. Letwel, beide bellers moeten op het moment van het telefoongesprek ook beiden verbinding hebben met het KPN 3G/UMTS netwerk. HD Voice werkt (nog) niet op de netwerken van KPN dochters zoals Hi en Telfort. HD Voice kost niets extra en als de pilot succesvol is, dan gaat KPN HD Voice continu inzetten in haar 3G/UMTS netwerk. Hieronder kun je nog een (oudere) HD Voice demo zien van Orange (UK) uit 2010. Op de site van KPN (deze link) staat ook een korte audio demo.

http://www.youtube.com/watch?v=8oHbyPe4bck

Bron: Persbericht KPN

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.