Nieuws
20 juni 2009 - Ron Smeets

KPN schaft subsidies af, Vodafone kondigt prijzenoorlog aan

OK, de titel boven dit bericht vergt enige uitleg, maar het ziet er naar uit dat de Nederlandse telecom markt de komende maanden een rumoerige tijd tegemoet gaat. Laten we hopen dat vooral de consumenten daarvan de vruchten zullen plukken.

Wat is er aan de hand?
Welnu, gisteren werd bekend dat KPN heeft besloten per 1 Juli de subsidies op toestellen, die gegeven worden bij het afsluiten (of verlengen) van een mobiel abonnement, te gaan verlagen. Voor prepay toestellen worden de subsidies zelfs helemaal afgeschaft. Dit meldde de directeur van KPN Mobile, Marco Visser, tijdens een interview met vakblad Connexie.

Enkele uren maakte Vodafone ongeveer het tegenovergestelde bekend.

Nederland's tweede telecom providers kondigde namelijk een grootschalige kortingsactie aan. Elke klant die vanaf maandag a.s. (22 Juni) een nieuw tweejarig abonnement afsluit (eventueel met gratis toestel) krijgt de eerste 12 maanden 50% korting op de abonnementskosten.

Natuurlijk zijn de twee acties niet helemaal met elkaar te vergelijken, maar het komt er wel op neer dat het verschil in toestel- en abonnementsprijzen tussen KPN en Vodafone de komende periode aanzienlijk zal zijn. In het voordeel van Vodafone dus.

Stel je gaat binnenkort een tweejarig abonnement af van €22,50 per maand afsluiten. Bij Vodafone kun je dan bijvoorbeeld de LG Arena of Sony Ericsson C905 gratis erbij krijgen. Met de nieuwe kortingsactie betaal ja het eerste jaar ook nog maar €11,25 per maand voor je abonnement. Na twee jaar hebben de LG of de Sony Ericsson en het abonnement je dus €405,- gekost.

Het is natuurlijk nog even koffiedik kijken maar ik neem aan dat KPN de subsidies op toestellen niet meteen gaat decimeren. Laten we er eens van uitgaan dat ze de subsidies op een tweejarig abonnement met 100 Euro verlagen. Om een LG Arena gratis te krijgen moet je bij KPN een abonnement nemen van: €20. De Sony Ericsson C905 is pas gratis bij een abonnement van €27,50. Straks moet je dus ook nog 100 Euro voor de toestellen betalen, als de subsidies daarop verlaagd worden. Kortom, bij KPN ben je na twee jaar respectievelijk €580,- (LG Arena) of €760,- (Sony Ericsson C905) kwijt.

Ik kan mij niet voorstellen dat KPN die nieuwe subsidie policy lang zal gaan voeren. Of ze komen natuurlijk met een andere creatieve oplossing / aanbieding. Nu T-Mobile nog en we kunnen uitzien naar een telecom prijzenoorlog deze zomer. Heerlijk toch!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.