Nieuws
17 november 2011 - Ron Smeets

KPN op overnamepad?

Overnames en fusies in de mobiele telefoon en -provider markt zijn de normaalste zaak van de wereld. In Nederland is het op dat gebied, na de overnames van Telfort door KPN en Orange door T-Mobile, relatief stil. Begin dit jaar werd Belcompany nog door Vodafone overgenomen, maar dat was natuurlijk geen fusie tussen telco's.

Toch zou, als we deze berichten mogen geloven, KPN op dit moment op het overnamepad zijn.

De grooteste Telco van ons land heeft de afgelopen dagen en weken al een aantal keren gezinspeeld op een overname van Tele2 (en mogelijk nog drie glasvezel providers) en nu ook aangegeven dat men een fusie tussen KPN dochter E-Plus en O2 (onderdeel van Telefónica) in Duitsland wel zinvol zou vinden. Volgens de topman van KPN, Eelco Blok, zijn Telefónica en KPN zelf namelijk ietwat achter op het (internationale) overnamepad, vergeleken met T-Mobile en Vodafone. Hij deed zijn uitspraken tijdens de Morgan Stanley TMT Conferentie in Barcelona.

Telefónica is echter, zo heeft Blok al moeten ondervinden, op dit moment niet geinteresseerd in een verkoop van O2 Duitsland. Op haar beurt is KPN ook niet van plan om E-Plus in de etalage te zetten. "Maar als de prijs goed is en Telefónica toch bereid is om te verkopen, dan kan het wel een interessant scenario zijn", aldus Blok. De samenvoeging van O2 en E-Plus in Duitsland zou volgens Blok een waardecreatie van ca. 3 miljard Euro opleveren, maar er zitten ook nog genoeg haken en ogen aan (regelgeving) zo meldt TV-Telefonie-Indernet.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.