Nieuws
09 januari 2013 - Ron Smeets

KPN onthult haar 4G plannen op 15 januari

Vanochtend ontving ik een telefonische uitnodiging om volgende week, 15 januari, aanwezig te zijn bij een 4G persevent van KPN. Die dag zal de provider meer informatie geven over de uitrol van haar 4G netwerk in Nederland.

Na afloop van de frequentieveiling liet KPN al weten dat de eerste, breed beschikbare, 4G dekking medio dit jaar (2013) verwacht wordt. Maar toen werd nog niets gemeld over de beschikbaarheid van toestellen en, belangrijker nog, de abonnementen.

Tijdens het event van volgende week zal KPN, zo werd mij telefonisch verteld, ook informatie verstrekken over de eerste 4G abonnementen. Hopelijk wordt dan ook al iets meer duidelijk over de tarieven daarvan want dat is toch vooral waar wij op zitten te wachten. Sneller mobiel internet is een prima vooruitzicht, maar de kosten zijn, zeker met de duurder geworden (3G) data abonnementen van de afgelopen anderhalf jaar, minstens zo belangrijk.

Zelf denk ik dat de providers bij de 4G abonnementen, naast de bekende data bundels van 250, 500, 1000 en 1500 MB per maand, nog meer zullen gaan differentiëren op het gebied van bandbreedte. De komst van diverse 4G abonnementen met, bijvoorbeeld, maximale (download) snelheden van 20, 50 of 100 Mbit (en misschien nog wel sneller), gekoppeld aan verschillende data bundels, lijkt mij zeer aannemelijk. Het moge duidelijk zijn dat meer bandbreedte en grotere data bundels ook hogere maandelijkse kosten met zich mee zullen brengen. Maar je hoeft geen bolleboos te zijn om dat te bedenken ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.