Nieuws
01 oktober 2014 - Ron Smeets

KPN na ruim twee jaar officleel verlost van E-Plus

KPN heeft zojuist bekend gemaakt dat de verkoop van de Duitse dochter E-Plus vandaag officieel afgerond is. Daarmee komt een einde aan een verkoopproces bijna drie jaar geduurd heeft. Voor de zomer van 2012 maakte KPN officieel bekend dat ze van E-Plus af wilden. Onderhandelingen met potentiële kopers liepen toen natuurlijk al.

In de zomer van 2012 werd ook duidelijk dat KPN geen serieuze kopers kon vinden die de prijs van E-Plus wilden betalen.

Daarna werd geprobeerd de zendmasten te verkopen om extra cash te genereren, en dat lukte uiteindelijk ook. Nu, ruim twee jaar later, is KPN helemaal van E-Plus verlost en mag Telefónica Deutschland zich de nieuwe, trotse, eigenaar noemen. Na de overname heeft KPN wel een belang van ruim 20% in de Duitse tak van Telefónica.

Uit het persbericht:
Koninklijke KPN N.V. (“KPN”) meldt dat de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland, zoals aangekondigd op 23 juli 2013 en aangepast op 26 augustus 2013, is afgerond.

KPN heeft 100% van het belang in E-Plus verkocht en overgedragen aan Telefónica Deutschland. KPN krijgt EUR 5 miljard in contanten en een belang van 20,5% in Telefónica Deutschland. De verkoop zal naar verwachting meer dan EUR 5 miljard aan synergiën opleveren, waarvan KPN zal profiteren middels het belang van 20,5% in Telefónica Deutschland.

KPN zal het grootste gedeelte van de opbrengst van de verkoop van E-Plus aanwenden om haar financiële flexibiliteit te vergroten en de uitvoering van haar strategie in Nederland en België te ondersteunen.

Vorig jaar heeft KPN een overeenkomst bereikt met de Nederlandse belastingdienst over een fiscaal boekverlies dat wordt gerealiseerd bij verkoop van E-Plus. Het fiscaal boekverlies bedraagt op 30 september 2014 ongeveer EUR 4,8 miljard en zal naar verwachting in de komende jaren KPN’s belastbare winst in Nederland compenseren, beginnend in 2014.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.