Nieuws
15 augustus 2012 - Ron Smeets

KPN komt ook niet van BASE af; verkoopproces gestopt

KPN heeft de afgelopen maanden geprobeerd wat extra cash in het laadje te brengen met pogingen om twee buitenlandse dochters te verkopen. Eerder werd al bekend dat de Nederlandse provider geen serieuze koper wist te vinden voor het Duitse E-Plus.

Nu is KPN ook gestopt met haar pogingen om het Belgische BASE te verkopen. Volgens KPN hadden de moeilijke financiële marktomstandigheden een negatieve invloed op de biedingen voor BASE. Daarom is besloten het verkoopproces stop te zetten.

De vraag is nu natuurlijk of KPN zowel voor E-Plus als BASE ingezet heeft op een te hoge 'vraagprijs'. Daar lijkt het wel een beetje op namelijk. Hoe hoog de biedingen waren is niet bekend maar als in een periode van zes maanden in twee verschillende landen geen (serieuze) kopers gevonden kunnen worden voor winstgevende mobiele providers dan is dat, ondanks de economische crisis in delen van Europa, op z'n minst vreemd te noemen. Daarbij komt ook nog eens dat de economiën van zowel Duitsland als België er beter voor staan dan hier in Nederland, als we de financiële en economische berichten van de afgelopen maanden mogen geloven.

KPN moet nu dus op zoek naar andere manieren om haar cash reserves aan te sterken.In Nederland verloor de provider sinds de introductie van haar nieuwe mobiele (data) abonnementstarieven ruim 500.000 klanten in een half jaar. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de omzet en winst van KPN.

Het volledige persbericht:

Koninklijke KPN N.V. (“KPN”) maakt bekend dat het verkoopproces van KPN Group Belgium (“BASE”) is gestopt. De huidige moeilijke financiële marktomstandigheden hebben invloed op de niet-bindende biedingen voor BASE, die tegen vielen.

Op 21 juni 2012 maakte KPN bekend dat het de strategische review van BASE had afgerond en dat in juli een verkoopproces van BASE zou beginnen. KPN heeft ook aangegeven BASE alleen te verkopen voor de juiste prijs. De niet-bindende biedingen reflecteren niet de sterke positie en vooruitzichten van BASE. De Belgische mobiele operator BASE is een succesvolle Challenger met sterke omzetgroei, aantrekkelijke marges en uitstekende vooruitzichten.

KPN blijft gecommitteerd aan de handhaving van een prudent financieel raamwerk en waardecreatie voor alle aandeelhouders. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.