Nieuws
10 mei 2011 - Ron Smeets

KPN klanten gaan meer betalen voor gebruik mobiele apps

Het was al bekend dat KPN van plan is de tarieven voor mobiel internet abonnementen te verhogen. De provider zei enkele maanden geleden al dat het huidige model van de 'all-you-can-eat' bundels niet meer te handhaven is.

Vandaag heeft s' lands grootste mobiele provider (47% marktaandeel) iets meer duidelijkheid gegeven over de op handen zijnde wijzigingen. Wat daarbij het meeste opvalt is het voornemen om klanten die (veel) gebruik maken van mobiele apps zoals Skype, WhatsApp en andere 'dataverkeerverslindende' tools, daar na de zomer ook de rekening voor gepresenteerd zullen krijgen.

Hoe hoog die rekening zal gaan zijn is nog niet bekend gemaakt, maar KPN topman Eelco Blok zei wel al dat de tarieven afhankelijk worden van de mate waarin de klanten gebruik maken van apps als Skype, WhatsApp, (online) navigatie en andere applicaties die (veel) dataverkeer verbruiken.

Tsja, zoals gezegd zat het er al aan te komen, die tariefsverhoging. De vraag wordt nu natuurlijk waar KPN de grens gaat leggen. 1GB, 500MB, 250MB of nog lager? Het zal mij benieuwen. En hoeveel duurder worden dan die nieuwe tarieven in vergelijking tot de huidige? KPN zegt daar dus nog niets over. Blok haaste zich wel nog even om te zeggen dat er voor huidige klanten (lopende contracten dus) niets zal veranderen. Dat betekent dus dat iedereen die bij KPN wil blijven en de huidige tarieven wil blijven betalen liefst zo snel mogelijk zijn abonnement moet verlengen met 1 of 2 jaar (als je daarvoor in aanmerking komt natuurlijk).

Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat in de voorwaarden van KPN formeel staat dat het gebruik van VoIP over het Mobiele Netwerk (Skype bijvoorbeeld) niet toegestaan is. Dat wordt op dit moment nog wel gedoogd, maar dat kan KPN dus, zonder dat men dat nader hoeft te verklaren, ook voor bestaande klanten terugdraaien.

De mededelingen van KPN maakten deel uit van een persbericht dat de telco vanochtend verspreidde en waarin men de strategie voor de komende vier jaar (2011-2015) nader toelichtte.