Nieuws
20 april 2015 - Ron Smeets

KPN is nu ook van Base verlost Telenet neemt de Belgische provider voor 1.3 miljard over

KPN had haar Belgische dochter Base al een tijdje in de etalage staan. Vanochtend werd bekend dat de groene provider een koper gevonden heeft. Telenet neemt Base over voor het luttele bedrag van 1,325 miljard Euro, ofwel bijna negen keer de waarde van de bruto winst (EBITDA) die in 2014 behaald werd.

Het moge duidelijk zijn dat KPN bijzonder tevreden is over de verkoop van Base. Enkele jaren geleden besloot de provider dat men zich weer helemaal, en alleen, op de Nederlandse markt wilde storten. Daarvoor moesten de buitenlandse activiteiten dus afgestoten worden. Eind vorig jaar werd de verkoop van het Duitse e-Plus aan Télefónica afgerond en vandaag is het Belgische Base verkocht. Uiteraard moet de overname nog getoetst, en goedgekeurd, worden door de mededingingsautoriteiten en aandeelhouder.

KPN houdt ook nog een meerderheidsbelang in de netto opbrengsten die eventueel nog kunnen voortvloeien uit een lopende rechtszaak die Base tegen Belgacom aangespannen heeft. Die zaak heeft betrekking op beschuldigingen van Base en Mobistar aan het adres van Belgacom dat die jarenlang wurgpijzen hanteerden voor het afhandelen van gesprekken op haar netwerken. Deze zaak loopt inmiddels al meer dan tien jaar en de schade die Mobistar en Base hierdoor geleden hebben is beraamd op 1,8 miljard euro.

Eelco Blok over de deal:
“We zijn tevreden met het akkoord dat we met Telenet hebben bereikt over de verkoop van BASE Company. De afgelopen jaren is BASE Company zeer succesvol geweest als Challenger in de Belgische mobiele markt. De transactie toont niet alleen onze toewijding aan met betrekking tot het realiseren van een aantrekkelijk rendement voor onze aandeelhouders maar draagt ook bij aan de versterking van de marktpositie van BASE Company. Wij geloven in geïntegreerde dienstverlening en de combinatie van vaste en mobiele diensten levert in Nederland al zeer goede resultaten op, met groei van het aantal klanten en een stijgende klanttevredenheid. De goede voortgang die wij boeken, zal naar verwachting leiden tot een gestabiliseerde, geschoonde EBITDA aan het einde van 2015, een groeiende vrije kasstroom en een groeiend dividend.”

Via