Nieuws
07 november 2009 - Ron Smeets

KPN is Belgacom monopoly zat en zet Tele2 België in etalage

Mijn eerste reactie toen ik dit las? "Nu ondervinden ze zelf eens hoe het is om tegen een monopolist op te boxen" ;-)

KPN, als PTT Telecom jarenlang in het bezit van een monopoly op de Nederlandse telecom markt, heeft na een strijd van slechts twee jaar besloten de handoek in de ring te gooien en de lokale tak van Tele2 in de etalage te zetten.

Officieel heeft KPN nog niet gereageerd op de Belgische geruchten, maar volgens De Tijd is de zoektocht naar een koper al vergevorderd en Telenet lijkt de meest waarschijnlijke kandidaat te zijn om het Belgische Tele2 over te nemen. Begin dit jaar waarschuwde KPN topman Scheepbouwer de Belgische regering al door te roepen dat KPN zich zou gaan herberaden op haar Belgische avonturen als er niet snel voortgang gemaakt zou worden met de liberalisering van de Belgische Telecom markt.

Het is wel opvallend dat KPN na amper twee jaar al besluit om de strijd tegen het Belgacom Monopoly al op te geven en de Belgische zakelijke internetmarkt de rug toe te keren. Als de Nederlandse concurrenten van de telecom gigant er net zo over gedacht hadden, dan had KPN (PTT Telecom) hier ook nog steeds een monopoly gehad, denk ik.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.