Nieuws
21 januari 2015 - Ron Smeets

KPN introduceert nieuwe abonnementen met meer data Helaas nog niet zoveel keuzevrijheid als concurrent T-Mobile

Vanaf 2 februari zullen alle mobiele abonnementen van KPN standaard uitgerust worden met grotere databundels. Op een enkele uitzondering na betekent dit minimaal een verdubbeling van het huidige datategoed. Straks heeft KPN feitelijk nog vier databundels; 500MB, 1GB, 5GB en 10GB. De zogenaamde Alles-in-1 abonnementen (met toestel of sim only) heten straks Zorgeloos abonnementen.

Helaas blijft de koppeling tussen bel/sms- en databundels wel nog bestaan. De groene provider heeft dus niet gekozen voor een vorm van keuzevrijheid bij het samenstellen van abonnementen zoals T-Mobile dat onlangs presenteerde. Wel heeft KPN nu twee zogenaamde 'Vooral Internet' abonnementen geïntroduceerd. De instap variant daarvan heeft 150 belminuten en 1GB data en de standaard versie 200 belminuten en 5GB data. Dat is een begin, maar wil je een abonnement met alleen data omdat je toch niet belt, dan kan dat dus niet bij KPN. Het goede nieuws is wel dat de nieuwe databundels vanaf 2 februari ook voor bestaande klanten gaan gelden. Heb je nu dus, bijvoorbeeld, een alles-in-1 abonnement met 2GB data, dan krijg je begin volgende maand dus, zonder extra kosten, ineens 5GB per maand. Klanten die nu al een 5GB bundel hebben mogen gaan putten uit een 10GB bundel.

Zoals gezegd zijn er een paar uitzonderingen. Voor iedereen die op dit moment een KPN Alles-in-1 abonnement heeft met een 1GB databundel verandert er niets. Hetzelfde geldt voor iedereen met een KPN Sim Only Basis 300 abonnement. Die hebben nu een databundel van 500MB. Al deze klanten zullen ook na 2 februari met respectievelijk 1GB en 500MB moeten zien uit te komen. Tenzij ze in aanmerking komen voor een verlenging. In dat geval is het zeker de moeite waard om een verlenging in overweging te nemen.

Hieronder staan de nieuwe abonnementen, databundels en tarieven (de groene prijzen zijn de lopende aanbiedingen/kortingen)

Net als T-Mobile handhaaft ook KPN diverse extra bundels. Denk aan de buitenland bel- en internet bundels of de mogelijkheid om meer data (250MB, 1GB of 1,5 GB) bij te kopen (zie de rechterkolom in bovenstaande tabel)

In het persbericht van de provider wordt ook nog melding gemaakt van extra voordeel voor klanten die meerdere KPN producten combineren. Denk aan TV of Internet thuis. In dat geval kan de mobiele databundel van je abonnement zelfs oplopen tot 20GB. Een fraai staaltje koppelverkoop waarvan ieder voor zich maar moet bepalen of dat interessant, of voordeliger, is dan de abonnementen die je daarvoor nu al hebt van Ziggo, UPC of andere aanbieders.

Meer informatie over de nieuwe abonnementsvormen, databundels, tarieven en alle voorwaarden van KPN vind je op de site van de provider.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.