Nieuws
30 juni 2016 - Ron Smeets

KPN helpt Nederland aan wereldwijde Internet of Things primeur KPN heeft het eerste landelijk dekkende LoRa netwerk van de wereld

Enkele maanden geleden sprak KPN al de ambitie uit om serieus werk te maken van het LoRa netwerk voor Internet of Things (IoT) toepassingen. Vandaag maakt de provider bekend dat het LoRa netwerk nu landelijk dekkend is. Daarmee is Nederland bovendien het eerste land ter wereld met een landelijk dekkend 'Internet of Things' netwerk.

In november startte KPN met de uitrol van het LoRa netwerk in Rotterdam en Den Haag. De werkzaamheden werden onlangs versneld vanwege, zo meldde de provider, overweldigende vraag van klanten die met IoT aan de slag wilden. En nu, amper zeven maanden later, kan heel Nederland gebruik maken van het IoT netwerk van de groene provider.

Inmiddels zijn er al meer dan 1.5 miljoen 'dingen' die (binnenkort) aan het Internet of Things netwerk van KPN gekoppeld zijn (worden). het bereiken van landelijke dekking wil overigens nog niet zeggen dat het LoRa netwerk nu klaar is. De komende maanden wordt het verder geoptimaliseerd en worden ook nieuwe functionaliteiten, zoals localisatie van gekoppelde apparaten, toegevoegd

Het Internet of Things is hot. In een notendop: Apparaten, anders dan onze tablets, laptops en smartphones die via mobiele technologieën aan het internet gekoppeld worden en zo met elkaar, en ons, kunnen 'praten'. Voorbeelden? Denk aan auto's, zoals de Tesla, Ford en Opel, die voorzien zijn van een simkaart en daarmee niet alleen met de garage in verbinding staan (handig bij storingen en onderhoudsbeurten) maar ook de mogelijkheid bieden om tijdens het rijden een WiFi netwerk op te om met je laptop of tablet online te kunnen. Voor een dergelijke oplossing is een simkaart, met data abonnement, nog wel te billijken, maar wanneer we straks onze fiets, huisdieren en zelfs de kinderen online willen kunnen traceren en inde gaten houden dan is het natuurlijk niet handig wanneer je daarvoor telkens een mobiel abonnement moet afsluiten. Nog los van het feit dat al die gadgets dan ook weer regelmatig opgeladen moeten worden. Dat is niet praktisch. Verbinden via een zogenaamd Long Range netwerk (LoRa) met behulp van een sensor / module die makkelijk gedragen of ingebouwd kan worden en waarvan de batterij 10 tot 15 jaar mee gaat zonder opgeladen te hoeven worden is dan een veel beter alternatief. Bovendien is de hoeveelheid data die verstuurd wordt dusdanig beperkt dat het verbinden via 3G of 4G niet nodig is.

KPN heeft ook al diverse IoT toepassingen via haar LoRa netwerk lopen. Op luchthaven Schiphol wordt LoRa bijvoorbeeld getest in logistieke processen zoals bagage-afhandeling en voor facilitaire diensten op het vliegveld. Bij Utrecht Centraal wordt geëxperimenteerd met LoRa om wissels op het spoor te monitoren en in de Rotterdamse Haven zijn dieptemeters uitgerust die met het IoT-netwerk zijn verbonden. KPN verwacht dat LoRa-toepassingen voor consumenten in de loop van dit jaar breder beschikbaar komen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.