Nieuws
19 september 2013 - Nichal Joosse

KPN gebruikt nieuwe techniek voor mobiel internet op events

Fervente festivalbezoekers onder jullie weten er alles van: je bent op een festival en je bent de mensen kwijt met wie je bent, maar je kunt ze op geen enkele manier bereiken omdat je door de drukte geen netwerkverbinding hebt. KPN heeft het afgelopen weekend een 'small cell' antenne ingezet tijdens Appelpop, een evenement met 160.000 bezoekers. Small cell technologie is een nieuwe radiotechnlogie, speciaal ontwikkeld voor het creëren van extra datacapaciteit op hele drukke locaties binnen het mobiele netwerk. 

Het is niet de eerste keer dat KPN deze techniek op zo'n grote schaal uittestte. Eind juni konden ongeveer 225.000 bezoekers tijdens Parkpop in Den Haag al gebruik maken van de small cell techniek, waardoor klanten van KPN ondanks de  drukte toch goed mobiel konden bellen en internetten. Door de innovatieve small cells in de antenne kan het verkeer van een grote groep bezoekers voor het eerst scherp verdeeld worden over een aantal kleinere sectoren, waarmee de capaciteit verdubbeld wordt. Hierdoor is KPN in staat om ook in dit soort bijzonder drukke situaties netwerkkwaliteiten te behalen die vergelijkbaar zijn met reguliere omstandigheden. Naast de dienstverlening voor eigen klanten is voldoende capaciteit op het mobiele netwerk tijdens evenementen essentieel voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten.  

Heterogene netwerken

Het testen van de nieuwe small cell antenne is uitgevoerd binnen het programma Heterogene Netwerken (‘HetNet’) van KPN. Met Heterogene Netwerken ('HetNet') zullen alle bestaande en nieuwe mobiele technologieën, zoals 2G, 3G, 4G, WiFi en small cells naadloos met elkaar kunnen samenwerken, waardoor een consistent, kwalitatief hoogwaardig en seamless mobiele breedband ervaring wordt gerealiseerd. Binnen het ‘HetNet’ programma zal KPN de komende tijd meer nieuwe technologieën op verschillende plekken in Nederland testen.

Groeiende vraag naar mobiele data

De vraag naar mobiele communicatie en met name mobiele data blijft stijgen, vanwege de sterke toename van smartphones en de vele honderdduizenden apps die beschikbaar zijn. Ook de beschikbaarheid van snellere netwerken zoals 4G zorgt ervoor dat mensen weer meer data gaan gebruiken. De vraag naar mobiele capaciteit is met name bij evenementen zeer hoog als gevolg van de grote concentratie van mensen binnen een heel klein gebied.

Who's next?

Ik hoop dat andere mobiele providers het voorbeeld van KPN ook zullen gaan volgen, aangezien de bereikbaarheid op drukke evenementen erg belangrijk is. Stiekem hoop ik natuurlijk ook dat ik op het volgende festival dat ik bezoek gewoon ongestoord foto's en dergelijke kan delen met vrienden die dat supertoffe feestje moeten missen. 

Over de auteur: Nichal Joosse