Nieuws
10 november 2015 - Ron Smeets

KPN gaat het platteland op snel internet aansluiten via 4G \'Mobiele\' breedband internet oplossing voor zo\'n 100.000 huishoudens in buitengebieden

Tijdens de uitrol van het 4G netwerk kwam deze vraag tijdens persmeetings al een aantal keren voorbij/ "Gaat KPN de 4G dekking in landelijke gebieden straks ook inzetten voor breedband internet aansluitingen?". De provider gaf daar nooit een echt eenduidig antwoord op. Alleen dat de eventuele extra mogelijkheden van 4G continu bekeken zouden worden.

Welnu, vandaag heeft KPN officieel bekend gemaakt dat de provider zo'n 100.000 huishoudens op het platteland via het mobiele 4G netwerk gaat voorzien van een breedband internet aansluiting. Deze oplossing maakt onderdeel uit van een project waarbij KPN in totaal zo'n 500.000 huishoudens in buitengebieden wil voorzien van sneller internet. Voor het leeuwendeel daarvan, 300.000, worden nieuwe kabels en glasvezelverbindingen aangelegd. Voor de resterende 100.000 huishoudens wordt gezocht naar oplossingen waarbij, vanwege de extra hoge kosten en inspanningen die nodig zijn, samengewerkt wordt met lokale overheden, bedrijven en bewonersinitiatieven. Zeg maar, samen het werk verrichten en samen de kosten delen om snel internet aan te kunnen bieden.

Er komen twee 'Internet Buitengebied via 4G' abonnementen; een met 'n 10GB- en een met 50GB databundel. Speciale KPN 4G abonnementen dus. Het 10GB abonnement krijgt een introductie prijs van €32,50 per maand. Uiteindelijk wordt dat €40 maar KPN weet nog niet wanneer de aanbieding afloopt. Het 50GB abonnement kost 50 euro per maand. In beide gevallen komen ook nog 20 euro aansluitkosten een 99 euro voor het 4G modem (eenmalig) bij. Het eerste dat natuurlijk opvalt is het feit dat de abonnementen werken met een databundel en niet, zoals bij internet aansluitingen voor 'thuis' gewoonlijk is, een maximale bandbreedte. Je neemt, bijvoorbeeld, een 100Mbps abonnement voor 49,95 en dan maakt het niet uit hoeveel data je thuis verstookt.

Voor 4G abonnementen is het op zich natuurlijk heel normaal dat gewerkt wordt met databundels. Echter, voor iedereen die straks een 'Internet Buitengebied via 4G' abonnement afneemt zal het even wennen zijn dat niet afgerekend wordt op de hoogte van de bandbreedte maar de hoeveelheid data die verbruikt wordt. En of je dan al genoeg hebt aan een 10GB abonnement? Dat zal moeten blijken en is zeker ook iets waar je rekening mee moet houden. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je de bundels kunt verdubbelen wanneer je meer diensten van KPN afneemt (KPN Compleet). Uit een pilot die KPN in Oost Groningen uitgevoerd heeft bleek overigens dat vrijwel iedereen ruim onder de limiet van 50GB per maand bleef.

Uit het persbericht:
Voor circa 100.000 huishoudens in buitengebieden introduceert KPN vandaag ‘Internet Buitengebied via 4G’. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het landelijk dekkende 4G-netwerk. Deze oplossing is de afgelopen maanden succesvol getest in het Groningse Loppersum en blijkt goed in de behoefte te voorzien. ‘Internet Buitengebied via 4G’ is alleen beschikbaar voor zeer afgelegen woningen in rurale gebieden. Voor inwoners van buitengebieden die hiervoor in aanmerking komen is er een postcode-check beschikbaar op www.kpn.com/buitengebied. ‘Internet Buitengebied via 4G’ kent twee abonnementsvormen, toegespitst op het doel en het gebruik (Interactieve televisie is geen onderdeel van deze oplossing).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.