Nieuws
19 maart 2009 - Ron Smeets

KPN gaat aansluitkosten verhogen

Met ingang van 1 April gaat KPN ook weer aansluitkosten berekenen aan klanten die een tweejarig abonnement afsluiten. Voor eenjarige abonnementen worden de aansluitkosten verdubbeld van €24,95 naar €49,95.

Tot nu hoefde je voor een tweejarig abonnement helemaal geen aansluitkosten te betalen. Vanaf 1 April wordt daarvoor ook €24,95 in rekening gebracht.

Ooit, in den mobiele beginne ;-), waren aansluitkosten heel normaal. Echter, door concurrentie en het feit dat de diverse providers begin deze eeuw hard op zoek waren naar nieuwe abonnees, zijn de aansluitkosten een tijd lang weggeweest of kreeg je (bij telefoonwinkels) 100% korting.

Nu de markt een beetje verzadigd is (Nederland telt al geruime tijd meer mobiele abonnementen dan inwoners) en het economisch allemaal effe iets minder goed gaat gaan de providers langzaam maar zeker dit soort kosten weer terug in het leven roepen. En natuurlijk zullen ook de Europese regelgevingen betreffende de maximale internationale roaming-, en over een paar maanden ook de internationale data kosten (voor SMS, Mobiel Internet en -Email), hier van invloed op zijn geweest. Ergens moet die omzetderving toch weer goed gemaakt worden. OK, het verhogen van de aansluitkosten genereert lang niet zoveel omzet maar alle beetjes helpen, zo zal KPN gedacht hebben.

Overigens brengen de andere providers voor sommige abonnementsvormen ook weer aansluitkosten in rekening. Zo vraagt T-Moble voor het aansluiten van de meeste Flex (pdf), Relax (pdf), MyFaves (pdf) en iPhone  (pdf) abonnementen €52,50. Vodafone vraagt hetzelfde, zij het dat je dat bedrag daar kunt besparen door Online je abonnement af te sluiten.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.