Nieuws
16 januari 2013 - Ron Smeets

KPN en Hi 4G; 10x sneller is niet zomaar 10x sneller

Tijdens de presentatie van haar 4G netwerk en abonnementen gingen KPN en dochter Hi er prat op dat je met een 4G abonnement straks 10 keer sneller mobiel kunt internetten. In de praktijk zal dat over het algemeen wel kloppen maar dat behoeft wel enige uitleg.

De huidige 3G / HSPA netwerken van de Nederlandse providers zeggen maximale download snelheden van 7.2 (de goedkopere KPN en Hi abonnementen), 14.4 (duurdere KPN abonnementen) en zelfs 28.8 (Vodafone) Megabit per seconde aan te kunnen. Met de mededeling dat KPN en Hi haar 4G netwerken 10 keer sneller maken zou je dus kunnen denken dat je straks met snelheden van 72 of 144 Megabit per seconde mobiel kunt internetten (10 x 7.2 of 14.4 Mbit/s). Niets is echter minder waar.

KPN en Hi 4G: 10 keer sneller nader verklaard

KPN en Hi gaan namelijk uit van een maximale download snelheid van 25 of 50 Mbit/s, afhankelijk van het type abonnement (duurder = meer maximale snelheid). In de praktijk, zo liet KPN weten, zal dit betekenen dat de 25Mbit abonnementen een gemiddelde download snelheid van 10Mbit/s zullen halen. Dat wordt natuurlijk niet gegarandeerd. De effectieve download snelheid hangt altijd af van de afstand tussen jouw toestel en de zendmast en de drukte op het netwerk. Dat is nu, met de 3G en HSPA netwerken, ook niet anders. Voor de 50Mbit abonnementen gaat KPN uit van een gemiddelde download snelheid van 20Mbit/s.

Enfin, deze snelheden liggen letterlijk mijlenver verwijderd van de 144Mbit/s die je als maximale download snelheid zou mogen verwachten wanneer KPN en Hi roepen dat op hun 4G netwerken 10 keer sneller mobiel kunt internetten dan nu. In de praktijk zal de beleving echter wel veel sneller zijn. Ja, ook tot een factor 10 vergeleken met de huidige 3G en HSPA netwerken. Hoe zit dat dan?

Welnu, de huidige 3G en HSPA netwerken van KPN en Hi hebben weliswaar een maximale (theoretische) download snelheid van 14.4 Mbit/s maar in de praktijk blijkt dat de gemiddelde download snelheid van de goedkopere abonnementen (die een maximale download snelheid van 7.2 Mbit/s hebben) rond de 1Mbit/s ligt. Bij de 4G abonnemnten wordt dat dus 10Mbit/s. En dat is wel degelijk 10 keer zo snel als nu. Bij de huidige duurdere abonnementen, van 14.4Mbit/s dus, ligt de gemiddelde download snelheid momenteel rond de 2Mbit/s. Ook die snelheid wordt in de praktijk dus vertienvoudigd (tot 20Mbit/s) wanneer je een duurder 4G abonnement van KPN neemt. Hi heeft vooralsnog geen '20Mbit' abonnementen in haar portfolio.

Concluderend: KPN en Hi hebben in de praktijk gelijk dat hun 4G netwerken tot 10 keer sneller mobiel internet mogelijk maken. Je moet alleen even goed weten dat dit dus niet 10 keer de huidige theoretische snelheid van hun 3G en HSPA netwerk is. Op de volgende pagina staat een overzicht van alle 3G en 4G abonnementen die KPN en Hi vanaf 4 februari gaan leveren.

KPN en Hi 3G en 4G abonnementen v/a 4 februari

De KPN abonnementen vanaf 4 februari:

De KPN abonnementen (laptop/tablet) vanaf 4 februari:

Voor de early adopters heeft KPN in februari een introductie aanbieding. Je betaalt de eerste acht maanden dan 40 euro per maand voor een 4G abonnement met bel en sms bundel én een 4G toestel (bijvoorbeeld de Nokia Lumia 820, 920, Samsung Galaxy SIII of de Huawei Ascend P1 4G). Na die acht maanden ga je natuurlijk het normale tarief betalen. Dat kan dan een paar euro tot zelfs een paar tientjes per maand duurder worden dus. Laat je goed informeren wanneer je volgende maand dus in een KPN winkel staat voor een nieuw 4G toestel met dito abonnement!

De Hi abonnementen vanaf 4 februari:

De extra's:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.