Nieuws
15 november 2012 - Ron Smeets

KPN boekt 100 miljoen winst met de verkoop van 2000 masten

Enige tijd geleden maakte KPN bekend dat de provider haar chashflow positie wilde versterken door zo'n 2000 zendmasten in Duitsland (van dochter E-Plus) in de etalage te zetten. Vandaag meldt de provider dat de verkoop rond is.

American Tower neemt de zendmasten over voor een bedrag van 393 miljoen Euro. KPN verwacht daarmee een boekwinst van 100 miljoen Euro te kunnen bijschrijven op haar resultaat voor dit jaar. De verkoop moet wel nog goedgekeurd worden door het Duitse ministerie van Economie en Technologie.

Na de verkoop zal KPN een deel van de capaciteit van de masten, dat nodig is voor de dienstverlening van E-Plus, huren van American Tower. De masten worden momenteel ook gebruikt door andere providers. De kosten daarvan is KPN dan wel 'kwijt', maar ook de eventuele huuropbrengsten. Daarover wordt in onderstaand persbericht verder overigens niets in detail gemeld.

Het persbericht:
KPN heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van een deel van zijn Duitse telecommunicatiemasten aan American Tower Corporation voor EUR 393 miljoen met een verwachte boekwinst van circa EUR 100 miljoen. KPN zal de opbrengst gebruiken om te blijven investeren in de versnelde uitrol van het mobiele netwerk in Duitsland en om zijn nettoschuld-positie te verbeteren. KPN blijft streven naar een balans tussen een prudent financieel raamwerk, investeringen en uitkeringen aan aandeelhouders. De outlook voor 2012 blijft onveranderd, volgend op deze transactie.

De verkoop moet nog worden goedgekeurd door het Duitse ministerie van Economie en Technologie.

“We zijn zeer tevreden met de aankondiging van vandaag. De transactie sluit goed aan bij onze strategie omdat de exploitatie van mastconstructies geen kernactiviteit is voor KPN. Ook heeft de transactie een aantrekkelijke waardering. De transactie volgt op de verkoop van een groot deel van onze Nederlandse telecommunicatiemasten tussen 2008 en 2012. American Tower Corporation heeft een sterke operationele staat van dienst en wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking die de stabiliteit van het netwerk van E-Plus en de toekomstige mogelijkheden voor de dienstverlening waarborgt.” (Eric Hageman, CFO KPN)

De mastconstructies staan verspreid over Duitsland en worden gebruikt door E-Plus en andere mobiele operators voor hun zendapparatuur. Als onderdeel van de transactie zijn E-Plus en American Tower Corporation een langdurige overeenkomst aangegaan voor de huur van ruimte die E-Plus nodig heeft voor zijn zendapparatuur. Momenteel huurt E-Plus al dergelijke ruimte op een groot aantal mobiele telecommunicatiemasten in Duitsland.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.