Nieuws
07 november 2013 - Ron Smeets

KPN 4G vs Vodafone 4G

Begin dit jaar startte KPN al met de uitrol van 4G in Nederland en intussen is de 'groene' provider al een behoorlijk eind op weg qua dekking. In de afgelopen maanden heb ik al enkele tests gepubliceerd. Op dit moment (begin november 2013) kun je van Breda tot aand de Duitse grens onder Arnhem en van Nederweert tot Den Helder al gebruik maken van KPN 4G. Landelijke dekking zal medio 2014 beschikbaar zijn.

Vodafone heeft gekozen voor een iets ander uitrolpad. De 'rode' provider is vlak na de zomer begonnen met de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Inmiddels is ook al een start gemaakt met de uitrol in Leeuwarden en Den Bosch.Buiten die gebieden is nog geen 4G mast van Vodafone te vinden. Landelijke dekking staat gepland voor eind 2014. Enfin, tijd om de twee 4G netwerken eens met elkaar te vergelijken.

Daarvoor toog ik onder andere naar Maastricht, waar alleen 4G van Vodafone beschikbaar is dus, en Amsterdam, waar zowel KPN als Vodafone 4G aanbieden. Natuurlijk is het, zeker voor wat betreft het Vodafone netwerk, nog erg vroeg om definitieve conclusies te trekken maar mijn ervaringen kun je in onderstaande video bekijken.

Ow, en T-Mobile dan? Welnu, die zijn eigenlijk pas net begonnen met de 4G uitrol. Binnenkort hoop ik ook daarvan een testsim te ontvangen zodat ik alle drie de providers met elkaar kan gaan vergelijken. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.