Nieuws
09 februari 2013 - Ron Smeets

KPN 4G test in Amsterdam e.o, deel 2

Twee dagen geleden publiceerde ik al een korte video van een KPN 4G test in Amsterdam. Sinds afgelopen woensdag heb ik een Lumia 820 met 4G simkaart van KPN om uit te proberen. Natuurlijk ben ik als Limburger niet elke dag in de Amsterdam, en omstreken, regio. Donderdag moest ik naar Schiphol voor de presentatie van de Huawei Ascend W1. Op weg daar naar toe, en de dag errvoor toen ik dus de voornoemde video opnam bij de RAI (BlackBerry Jam), heb ik een aantal speedtests gedaan, met name vanuit een rijdende auto.

Hieronder kun je een aantal resultaten bekijken die ik onderweg uitvoerde. De maximale download snelheden die ik met mijn Lumia 820 haalde vielen mij niet bepaald mee en de download snelheden waren over het algemeen ronduit teleurstellend te noemen.

Op weg naar Schiphol viel mij op dat de eerste plek waar ik 4G dekking kon 'oppikken' tussen Breukelen en Vinkenveen lag. Ik reed over de A2. Tussen die plek en Schiphol (bij Microsoft 'voor de deur') heb ik twaalf keer een speedtest uitgevoerd. De eerste dus vlak voor Vinkenveen en daarna ook nog bij Knooppunt Holendrecht, Amstelveen, Schiphol Oost, in de Schiphol Tunnel en bij het Microsoft kantoor. De laatste test (13u31 op de eerste afbeelding hieronder) deed ik binnen bij Microsoft. Op de tweede en derde afbeelding kun je ook de resultaten zien van de negen tests die ik woensdag bij de RAI uitvoerde. De eerste zes daarvan binnen in het gebouw en de laatste drie (16u59, 17u01 en 17u07) buiten op het plein waar ik ook de video maakte.

In mijn rijdende auto, met het toestel op het dashboard in een houder (zie foto helemaal onderaan) schommelde de download snelheden tussen de 6.5 en 14.5 Mbit/s. In de Schiphol Tunnel (11u12) kwam KPN 4G echter niet verder dan 3.7 Mbit/s en ook bij Microsoft binnen viel het bereik en de snelheid ietwat tegen; 4.1 Mbit/s (13u31). Op zich niet zo gek want het bereik in (lange) tunnels zal natuurlijk nog niet optimaal zijn en veel kantoren hebben warmtewerende folie op de ramen waardoor het bereik van mobiele netwerken, binnen, een stuk minder wordt.

De download snelheden vielen mij, zoals gezegd, heel erg tegen. In slechts een paar gevallen kwam die boven de 6 Mbit/s uit, met een uitschieter naar 9.7 Mbit/s. In 15 van de 21 gevallen bleef de download snelheid echter (ruim) onder de 2Mbit/s, waarvan 9 keer onder de 1 Mbit/s. Bij 3 tests was er zelfs helemaal 'geen' download snelheid test mogelijk (0.00 Mbit/s).

Natuurlijk moet ik ook in acht nemen dat KPN 4G pas een dag of vijf officieel beschikbaar is. De provider zal de komende weken en maanden ongetwijfeld nog veel werk te verzetten hebben voordat het optimaal presteert. Voor wat de (grote) schommelingen betreft ga ik er echter nog niet van uit dat dit nu al te maken heeft met de drukte op het 4G netwerk. Ik neem tenminste niet aan dat de afgelopen vijf dagen en duizenden smartphonegebruikers in de regio Amsterdam e.o. een KPN 4G abonnement afgesloten hebben ;-) De komdende weken en maanden zal ik, wanneer ik in de buurt ben, ongetwijfeld nog diverse 4G snelheidstests uitvoeren en met jullie delen.

KPN-4G-Tests-0702 KPN-4G-Tests-06-0702 KPN-4G-Tests-0602 KPN-4G-Dashboard

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.