Nieuws
15 februari 2013 - Ron Smeets

KPN 4G roaming pas in de tweede helft van dit jaar mogelijk

Sinds een dag of tien kunnen KPN klanten in Amsterdam en omstreken al gebruik maken van het snellere 4G netwerk. Over de uitrol en de eerste 'snelheidstests' heb ik al enkele artikelen geschreven.

In Duitsland (en diverse andere Europese landen) zijn 4G netwerken al langer actief. Omdat ik zelf in de buurt van de Duitse grens woon besloot ik een tripje naar het land van 'Bratwurst und Bier' te maken om te kijken of ik met mijn KPN 4G testtoestel daar ook gebruik kan maken van de bestaande 4G netwerken. Het resultaat werd al heel snel duidelijk; KPN 4G klanten kunnen in Duitsland nog niet roamen op de 4G netwerken die daar actief zijn.

Dat heeft overigens niets te maken met de gebruikte netwerk frequenties. Op e-Plus na maken alle providers, net als KPN, onder andere gebruik van de 800Mhz band. In Duitsland hebben Vodafone en Telekom (T-Mobile) momenteel de beste dekking (maar nog lang niet overal). O2 ligt wat achter en KPN dochter e-Plus begint dit jaar pas met de uitrol van 4G, maar dus niet op de 800 MHz band (wel 1800, 2000 en 2600MHz). Zie ook de tabel hieronder

Maar goed, ik kon dus tijdens mijn tripje wel het Vodafone en T-Mobile 4G netwerk 'zien' maar verbinding maken met die netwerken lukte niet. Navraag bij KPN wees uit dat de provider nog geen roaming afspraken gemaakt heeft met buitenlandse providers. Dit geldt dus voor zowel Duitsland als de andere (Europese) landen waar 4G netwerken actief zijn. De verwachting is dat die afpraken in de tweede helft van dit jaar beklonken zullen worden. Over de 4G roaming tarieven is nog niets bekend, maar die zijn natuurlijk door de EU al aan een maximum bedrag van 84.7 cent per MB gebonden (sinds de BTW verhoging is dat dus iets duurder geworden dan de 83.3 cent die in juli 2012 gecommuniceerd werd). Vanaf 1 juli 2013 wordt dat maximaal 54.5 cent per MB en op 1 juli 2014 daalt het maximum tarief naar 24.2 cent per MB. Letwel, dit zijn de data roaming tarieven die gelden wanneer je geen gebruik maakt van speciale 'vakantie' of 'buitenland' bundels.

Kortom; heb je dus een KPN 4G abonnement en je gaat op vakantie naar Duitsland, Engeland of een ander '4G land' dan zul je het daar voorlopig nog moeten doen met 3G.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.