Nieuws
27 juni 2013 - Ron Smeets

KPN 4G nu ook in Utrecht (eo), uitrol rest van NL versneld

Vanochtend presenteerde KPN in Utrecht het heuglijke feit dat klanten van de provider nu ook in Utrecht (en omstreken) beschikbaar is. Speciaal daarvoor waren vier bekende Utrechtenaren gecharterd die de komende weken met een 4G toestel videoverslagen gaan maken. Coen Swijnenberg (3FM) gaat festivals 'verslaan', Dafne Schippers (hardloopster) doet dat voor een aantal sportevenementen en Ronald Giphart duikt het culturele leven in. De vierde '4G verslaggever' is de voorzitter van de supportersclub van FC Utrecht, Teun den Hartog.

Goed, dat is leuk maar het grote nieuws was dat KPN nu besloten heeft om de verdere uitrol van het 4G netwerk in Nederland te gaan versnellen.

Aanvankelijk zou heel Nederland ergens in de zomer van 2014 (Q3) een dekkend 4G netwerk van KPN hebben. Sinds enkele dagen worden echter 90 masten (zendlokaties) per week omgebouwd in plaats van 60. Dit betekent dat heel Nederland eind Q1 van 2014 al KPN 4G dekking zal hebben. Bovendien gaat de provider na deze zomer ook al beginnen met de uitrol in grootstedelijke gebieden zoals Parkstad Limburg (Heerlen e.o), Groningen en Twente.

Verder werd tijdens de persmeeting ook nog ingegaan op de positieve feedback van klanten die al KPN 4G gebruiken. Dat is mooi, maar de provider wil (nog steeds) geen uitspraken doen over hoeveel 4G abonnementen nu, ruim  vier maanden na de eerste lancering, al verkocht, en actief, zijn. "Die informatie is nog te concurrentiegevoelig", aldus een van de KPN woordvoerders.

Coen Swijnenberg, Dafne Schippers, Ronald Giphart en Teun den Hartog 'zetten 4G in Utrecht aan':

Het persbericht van KPN:
Versnelde uitrol van KPN 4G netwerk bereikt Utrecht

27 juni 2013 - KPN heeft bij de uitrol van het 4G netwerk Utrecht bereikt. Daarmee is 4G dekking van de Randstad compleet en beschikt 50% van de Nederlanders over 4G in hun woon- of werkomgeving. Vanaf vandaag kunnen inwoners van Utrecht al beschikken over 4G. Tevens maakt KPN bekend dat de  uitrol zich vanaf de Randstad in één golfbeweging versneld richting de steden Leeuwarden en Groningen in het noorden en Eindhoven en Maastricht in het zuiden zal begeven. Door deze versnelling zullen de meeste grote steden van Nederland naar verwachting aan het einde van 2013 over 4G van KPN kunnen beschikken.

Volgens Erik Vercouteren, KPN programmadirecteur 4G, is dit een direct gevolg van de nauwkeurige voorbereidingen van de 4G operatie. “Vanaf de Randstad gaan we met verhoogde inspanningen de grote steden in het Zuiden en Noorden van Nederland aansluiten. We hebben een complete bouwploeg toegevoegd en we schakelen op van circa 60 naar circa  90 sites per week. Zo kunnen we maanden eerder klaar zijn met het realiseren van volledig landelijke dekking – en daarmee beschikt 80% van de Nederlanders over 4G vóór het eind van dit kalenderjaar”.

Gebruikers 4G: “4G grote stap voorwaarts in mobiel internet”
De eerste gebruikers van 4G van KPN hebben hun ervaringen en meningen met KPN gedeeld. Tijdens  onderzoek van Peil.nl zegt 89% van de huidige gebruikers 4G zonder meer aan te bevelen aan vrienden en collega’s. Vercouteren: “Ook het gebruik van de smartphone verandert door het 4G netwerk. 52% van onze 4G gebruikers ziet het videogebruik toenemen; 34% verstuurt en ontvangt grotere bestanden; en 31% van de 4G gebruikers kiest vaker voor livestreams in video of audio.”
Van mensen die verwachten binnenkort over te stappen doet 55% dat omdat ze van mening zijn dat 4G de nieuwe norm is, en 51% omdat ze net zo snel (of sneller) mobiel internet willen hebben dan thuis met vast internet of wifi.

4G in Utrecht met 4 Utrechtse ‘Video-Gidsen’
Ter gelegenheid van de start van het 4G netwerk in Utrecht, zijn vier bekende Utrechters bereid gevonden om als ‘video-gids’ de zomer van Utrecht in beeld te brengen: Coen Swijnenberg (3fm DJ), Ronald Giphart (schrijver), Dafne Schippers (zevenkampster en deelneemster aan de European Youth Olympic Festival) en Teun den Hartog (voorzitter supportersvereniging FC Utrecht). Zij doen met 4G toestellen verslag van de vele activiteiten die deze zomer in Utrecht plaatsvinden. Hun filmpjes worden met snelle 4G verbinding gedeeld met andere geïnteresseerden via diverse platforms (o.a. www.youtube.com/kpn).  

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.