Nieuws
29 maart 2014 - Ron Smeets

KPN 4G netwerk dekt nu bijna heel Nederland

Het is 14 maanden geleden dat KPN als eerste provider begon met het breed uitrollen van een 4G netwerk in Nederland. Kort (en iets langer) daarna haakten ook Vodafone en T-Mobile aan. De voorsprong die de groene provider echter opgebouwd had hebben de rode en magenta telco nooit meer ingehaald.

Deze dagen bouwt KPN de laatste van ca. 3000 zendmasten om en dan kan bijna heel Nederland. om precies te zijn meer dan 95% van de bevolking, 4G van KPN gebruiken. Mits ze het juiste KPN, Hi of Telfort abonnement (met een 4G toestel) hebben. Dat betekent echter nog niet dat KPN 'klaar' is met de 4G ombouw.

Een netwerk is nooit 'af' en dus zullen in de komende maanden nog de nodige werkzaamheden blijven plaatsvinden. Denk aan het verbeteren van de netwerkdekking (dichtheid), de capaciteit en het plaatsen (en ombouwen) van extra masten.

Overigens zijn tijdens het ruim 14 maanden durende (en een veel langere voorbereiding) Netwerk Modernisatie project zoals KPN dat noemde, ook de 'oude' 2G en 3G netwerken vernieuwd. Over de totale investering wilde KPN allleen kwijt dat de ombouw per mast ca. 50.000 euro kostte. 150 miljoen dus. Daar zijn de logistieke en personeelskosten overingens nog niet in meegenomen. Maar het grootste aandeel in de kosten komt natuurlijk voor rekening van de 4G frequenties waar KPN eind 2012 ruim 1.4 miljard Euro betaald heeft.

Tijdens de persbriefing over de laatste 4G loodjes kregen we ook een kijkje in de techniek (en hardware) van een 4G mast voorgeschoteld. Daar verschijnt hier binnenkort een video van. Omdat beelden soms zoveel meer zeggen dan woorden ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.