Nieuws
03 april 2013 - Ron Smeets

KPN 4G na twee maanden; een update

Het is nu zo'n twee maanden geleden dat KPN, om te beginnen in Amsterdam e.o. haar 4G netwerk activeerde. Inmiddels is het dekkingsgebied uitgebreid tot Den Haag e.o. en nog voor het eind van deze maand (april) zal 4G ook in Rotterdam e.o. beschikbaar zijn.

Vorige week organiseerde KPN een korte updatemeeting voor de pers. Daar werd natuurlijk vooral verteld hoe goed het gaat, maar dat zal niemand verbazen. KPN liet desgevraagd niets los over het aantal 4G abonnementen dat tot nu toe verkocht is, maar volgens de provider is de interesse wel groter dan verwacht.

Over het gebruikersgedrag viel ook nog weinig contreets te melden. Het valt KPN wel op dat 4G klanten meer data verbruiken, maar een van de meest gebruikte applicaties is 'Speedtest'. Klanten willen nu eenmaal weten hoeveel sneller 4G uiteindelijk is. Uit mijn eerdere tests bleek dat die snelheid, vooral in een rijdende auto, zeker nog niet overal even goed te noemen is, maar het netwerk is natuurlijk nog in opbouw. KPN heeft ervoor gekozen om zo snel mogelijk voor dekking te zorgen; iedere week worden 60 4G masten geactiveerd. Daarna zal de provider het netwerk verder 'dichtbouwen' en daarmee tevens de capaciteit vergroten.

Een ander punt waar men de eerste weken tegenaan liep was het feit dat met name de upload snelheid erg varieert. Ook dat is iets dat onderzocht, en verbetert, wordt naar mate de uitrol vordert. In de regio Den Haag viel mij in ieder geval al op dat zowel de down- als upload snelheid daar hoger ligt dan het in Amsterdam enkele weken eerder het geval was. Ik haalde vorige week regelmatig een download snelheid van meer dan 25Mbit/s (met pieken van ca 35 Mbit/s) en de download snelheden lagen telkens tussen de 10 en 20 Mbit/s. Natuurlijk zal ik de komende weken nog meer tests uitvoeren, als ik in de 4G regio's ben en die ervaringen in een volgend artikel beschrijven.

Een andere vraag waarvan ik vooraf eigenlijk al wist dat er niet inhoudeiijk op ingegaan zou worden het betrekking op informatie die mij twee weken geleden ter ore kwam omtrent de investering die met de 4G uitrol gemoeid zou gaan. In onderstaand videoverslag over de KPN 4G update meeting vertel ik daar meer over (ja, een teaser ;-))

UPDATE: Dat zul je altijd zien. In de video, die eind vorige week opgenomen is, roep ik nog dat de concurrentie van KPN geen 'echte' 4G plannen en uitrol schema's, anders dan 'het komt er aan', bekend gemaakt hebben. Vanochtend stuurde T-Mobile echter een persbericht uit waarin de provider meldde dat al haar klanten straks (vanaf het najaar) standaard gebruik kunnen gaan maken van het 4G netwerk, mits ze natuurlijk een 4G toestel hebben. Zonder extra abonnementskosten dus. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.